Noord-Korea legt afbreken reactor stil

Noord-Korea heeft de ontmanteling van de nucleaire reactor in Yongbyon op 14 augustus stilgelegd. Dat heeft Pyongyang, dat ook overweegt om de productie van plutonium weer op te starten, vandaag laten weten. Het geïsoleerde land vindt dat de Verenigde Staten zich niet aan hun beloften hebben gehouden om Noord-Korea van de lijst van landen te halen die terrorisme ondersteunen.

De VS hadden toegezegd Noord-Korea op 11 augustus van de terrorismelijst te halen, maar deden dat niet omdat nog onduidelijk is op welke wijze de eind juni door Pyongyang verstrekte informatie over het nucleaire programma wordt gecontroleerd. De VS hebben laten weten Noord-Korea pas van de lijst te halen, als het verificatieprotocol er is.

Noord-Korea komt met zijn verklaring daags na het bezoek van de Chinese president Hu Jintao aan Zuid-Korea. De twee landen – die samen met Rusland, de Verenigde Staten en Japan in het zespartijenoverleg met Noord-Korea onderhandelen over de ontmanteling van de nucleaire installatie in Yongbyon – lieten gisteren tijdens een persconferentie weten snel vooruitgang te willen boeken. Hu riep daarbij op om over te gaan tot de „volledige uitvoering” van de volgende stap in het proces.

Lee Dong-bok van het Center for Strategic and International Studies (CSIS) ziet in de zet een laatste poging om de ontmanteling van de reactor in het zespartijenoverleg uit te spelen. „Noord-Korea is uit op vertraging.” (Reuters, AP)