Karzai wil mandaat militairen herzien

De Afghaanse president Hamid Karzai wil een herziening van de bevoegdheden van buitenlandse militairen. Hij heeft de ministeries van Buitenlandse Zaken en Defensie opdracht gegeven om de aanwezigheid van buitenlandse troepen te herzien en in een nieuwe overeenkomst vast te leggen. Ook moeten zij onderhandelen over de beëindiging van luchtaanvallen op burgerdoelen, huiszoekingen die niet met Afghaanse autoriteiten zijn overlegd en de „illegale detentie van Afghaanse burgers”.

De verklaring, gisteren uitgegeven door de regering, is waarschijnlijk gericht aan beide buitenlandse troepenmachten: de Amerikaanse antiterreurmissie Enduring Freedom en de NAVO-stabilisatiemacht ISAF.

Directe aanleiding voor de verklaring is de Amerikaanse luchtaanval vrijdag op het dorp Azizabad in de westelijke provincie Herat, waarbij volgens de regering ongeveer negentig burgers zijn gedood. Onder de slachtoffers zouden vijftig kinderen zijn. Het Amerikaanse leger stelde eerst dat alleen dertig Talibaan-strijders zijn gedood, maar zei later de zaak te zullen onderzoeken. Afghanen richten hun woede over burgerslachtoffers niet alleen op de buitenlandse militairen, maar ook op de Afghaanse overheid. Karzai wil volgend jaar herkozen worden als president.

ISAF zei nog niet ingelicht te zijn over Karzais besluit. Een woordvoerder wees erop dat ISAF werkt onder een mandaat van de Verenigde Naties. (AP)