Internet Weblog van de dag

‘Het was een curieuze partij’ Een schaakspel van Tim KRABBE, auteur & schaker. foto VINCENT MENTZEL/NRCH==F/C==Amsterdam, 1 juli 2008
‘Het was een curieuze partij’ Een schaakspel van Tim KRABBE, auteur & schaker. foto VINCENT MENTZEL/NRCH==F/C==Amsterdam, 1 juli 2008 Mentzel, Vincent

Wereldranglijst. Schaakgrootmeester Hans Ree bespreekt memorabele stellingen en partijen, maar heeft ook aandacht voor schaakanekdotes:

„Het is een beetje kinderachtig, maar schakers gaan er nu eenmaal graag prat op dat ze altijd kinderlijk zijn gebleven, en daarom kijken we stiekem vaak op de website (klik hier) waarop dagelijks wordt bijgehouden wie er virtueel de wereldranglijst aanvoert.

‘Dagelijks’ is nog zacht gezegd. Al een paar minuten nadat een topspeler zijn laatste partij heeft gespeeld, wordt de virtuele ranglijst bijgewerkt.

Virtueel betekent hier dat het niet de officiële ranglijst van de FIDE is, want die komt maar eens per kwartaal uit en gelukkig niet na iedere ronde van een toptoernooi.

Zondagavond stond Alexander Morozevitsj bovenaan, na zijn overwinning in het Tal Herdenkingstoernooi in Moskou op Roeslan Ponomariov. Hij was wereldkampioen Anand een fractie van een ratingpunt voorgekomen. Maandag verloor hij zijn partij tegen Vasili Ivantsjoek en toen viel hij weer terug naar de tweede plaats.

Al is het maar virtueel, een dag lang de beste van de wereld zijn is niet niks.

Het was trouwens een curieuze partij, die overwinning van Morozevitsj op Ponomariov.”

Lees meer over deze partij op nrc.nl/schaken