Ingenieuze feelgood

Op uiterst aangename wijze vlecht Elizabeth Strout in Winter (Atlas, €19,90) grote en kleine drama’s rondom Olive Kitteridge en het stadje waarin ze woont door elkaar, schrijft Jan Donkers. ‘Strout speelt bekwaam met de tijd in deze verhalen. Haar Olive krijgt gaandeweg steeds genuanceerdere trekken die haar, in de interactie met de andere stadsbewoners, bepaald niet sympathiek maken. Het zijn die wrokkige en bitse kanten die de verhalen hier en daar op een prettige manier doen schuren. Maar het meest bewonderenswaardige is dat Strout deze roman uiteindelijk rond krijgt in een subtiele variëteit aan stijlen, aangepast aan de stemming van de vertelling.

Niet alles is even goed in deze roman. Het slot is beslist te sentimenteel en in sommige verhalen is Olive’s aanwezigheid er te veel met de haren bij gesleept om de formule vast te houden. Het boek was zeker krachtiger geworden als Strout enkele zwakkere verhalen had geschrapt. Maar dit zijn secundaire overwegingen. Winter is een overtuigende en ingenieus geconstrueerde roman die in andere handen makkelijk een gladde feelgood-vertelling was geworden.’