Hoe bepaalt de politie de straatwaarde van drugs?

De Koninklijke Marine deed vorige week een recordvangst van 4.200 kilo cocaïne in het Caraïbisch gebied. De straatwaarde is 210 miljoen euro, meldde de NOS. „Hoe wordt de straatwaarde van drugs bepaald?”, vraagt Marijn Doorgeest uit Schiedam.

„Even rekenen”, zegt een woordvoerder van de Koninklijke Marine. „4.200 kilo maal 1.000 gram à 50 euro, dat is zoveel miljoen.” Inderdaad, precies de genoemde straatwaarde van 210 miljoen euro. En waar is die 50 euro per gram op gebaseerd? „Oh, gewoon, Wikipedia.”

Volgens Kees van der Vijver, hoogleraar politiestudies en oud-commissaris van de politie Amsterdam, gaat het om „common knowledge”. „Iedereen weet om wat voor bedragen het grosso modo gaat”, zegt Van der Vijver. „Een gedegen marktanalyse lijkt me echt niet nodig.”

Toch heeft de politie een speciaal Nationaal Netwerk Drugsexpertise (NND) dat enkele keren per jaar een lijst van drugsprijzen opstelt, vertelt Jos Klaren, woordvoerder van het Korps landelijke politiediensten (KLPD). „Op die lijst staan onder andere nederwiet, hasj, cocaïne, heroïne, xtc, paddo’s en lsd.”

Hoe komt het NND dan aan die prijzen? „Van politiemensen uit het land”, zegt Klaren. „Die sturen een speciaal meldingsformulier naar het NND, met de prijs die een verdachte, getuige of aangever heeft betaald.” Van nederwiet krijgt het NND ook prijzen door van de Belastingdienst. „Die bezoekt regelmatig coffeeshops”, aldus Klaren – handig voor opbrengstberekeningen.

Jellinek, instelling voor verslavingszorg en -preventie, en de Universiteit van Amsterdam doen jaarlijks eveneens onderzoek naar drugsgebruik. „Voor een gram snuifcoke betaal je vijftig à zestig euro per gram op straat”, zegt woordvoerder Roel Kerssemakers.

Internationaal verschillen de prijzen enorm. Volgens een EU-rapport liep de straatprijs van bruine heroïne in 2002 uiteen van 29 euro per gram in Hongarije tot 161 euro in Zweden; de prijs van een gram witte heroïne varieerde respectievelijk van 32 euro tot 213 euro.

Steven de Jong

    • Steven de Jong