Hét tv-drama van komend najaar

De BBC-serie Little Dorrit wordt het hoogtepunt dit najaar wat betreft tv-drama.

Het is de Gouden Eeuw van de tv. Met dank aan de Amerikanen en Britten.

De cast van Gossip Girl (Net 5), een edelsoap over rijke New Yorkse tieners. De serie is in de VS inmiddels zo populair dat de kledingstijl van de hoofdrolspelers door gewone tieners wordt overgenomen. Foto AP Associated Press

Gelukkig heeft de televisie de seizoenen afgeschaft. Het hele jaar door beginnen nieuwe series en zelfs midden in de zomer verschijnen juweeltjes als Gossip Girl op Net 5, een edelsoap over de zware leventjes van rijke New Yorkse tieners met een druk sociaal bestaan. Stijl, roddel en achterklap en lees steeds het laatste nieuws over je klasgenoten in de blog op je mobieltje. Grappig snel en soms heerlijk sentimenteel. Volgende week verschijnt de dvd.

Het goede nieuws is dat op televisie de Gouden Eeuw nog even voortduurt: vooral uit de Verenigde Staten en Groot-Brittannië blijft goed en soms geniaal drama onze kant op stromen. Het hoogtepunt dit najaar wordt de serie naar Charles Dickens’ Little Dorrit. Andrew Davies maakte er voor BBC1 vijftien snelle afleveringen van een half uurtje van en evenaart daarin hopelijk het niveau van zijn geniale ‘versoaping’ van Dickens’ Bleak House. Kleine Dorrit van arm in de gevangens tot rijk in een landhuis en weer arm. Met, zoals altijd bij Dickens, tientallen kleurige bijfiguren en satirische observaties.

BNN begint op 7 september met de tv-versie van Het Schnitzelparadijs. In de keuken van restaurant De Blauwe Gier staan wel Micha Hulshof en Tygo Gernandt, die ook in de film speelden, maar niet Mimoun Oaïssa. Bij de NPS begint op 30 december de Nederlandse serie FLOW die speelt in de wereld van hiphop, soul en r&b. Met originele muziek van onder meer de producers Reverse, Focus en Concrete. Over de weg naar de top en haaien die op de loer liggen, aldus de makers. Kijk alvast op flow-nps.hyves.nl.

Van het Nederlandstalige drama klinkt het Vlaamse De smaak van De Keyser het meest veelbelovend. Volgens de VRT in de traditie van inderdaad prachtdrama als Katarakt en Stille Waters. Een vrouw vraagt zich af of ze zestig jaar geleden wel de goede man heeft gehuwd. „De zoektocht naar de waarheid veroorzaakt een stroom van spanning en emoties”, belooft de Vlaamse zender.

Terwijl de KRO gezellig doorgaat met prachtige Britse krimi’s, komt de Belgische tv op 6 september met de primeur van een Deense serie. De sfeervolle en dynamische misdaadserie The Eagle was al goed voor een Internationale Emmy. Hallgrim Hallgrimsson, alias de arend, leidt een Deens politieteam dat overal in Europa misdadigers opspoort. Hallgrimsson lijkt zelfverzekerd maar worstelt met demonen uit zijn verleden.

Ook demonen, maar dan echte, vanaf oktober in de serie Moonlight op Net5 over een vampier die privédetective is. Schijnt niet helemaal geslaagd te zijn en dat maakt het verlangen naar True Blood alleen maar groter. Een serie over vampiers in Louisiana naar de boeken van Charlaine Harris en gemaakt door Alan Ball, de man van Six Feet Under. Vanaf volgende week op tv in Amerika.

Voor wie wil weten hoe het Addison Montgomery verging sinds ze McDreamy en het Seattle Grace Hospital verliet, begint Net5 op 1 september Private Practice, een spin-off van Grey’s Anatomy. Nieuwe vrouwenseries op RTL5 zijn vanaf 22 september Lipstick Jungle (carrièrevrouwen in Manhattan) en Secret Diary of a Callgirl (secretaresse Billie Piper leidt dubbelleven).

Veronica is weer sterk in stevige mannenseries. Nieuw is onder meer het Canadese The Border over de grenspolitie van Toronto in de wereld van na 11 september. Ook The Evidence, The Killpoint en het Australische Underbelly over een dodelijke bendeoorlog in de onderwereld van Melbourne lijken in hun genre geslaagd. Op SBS6 gaat de obstinate dokter House gelukkig door met zijn tegendraadse diagnoses. En wat zou RTL zijn zonder zijn drie CSI’s?

Christina Applegate (voor altijd de dochter van Married with Children) speelt vanaf 14 oktober op Net5 de hoofdrol in de nieuwe comedy Samantha Who?, vorig jaar goed voor een Emmy-nominatie als beste actrice in een comedy. Samantha grijpt na een zwaar ongeval en geheugenverlies de kans op een beter tweede leven.

Ook om te lachen en in Amerika bekroond is de sitcom Old Christine, met Julia Louis-Dreyfus (Elaine uit Seinfeld) na tien jaar weer in een fatsoenlijke rol. Alleenstaande moeder met sportschool en ex – met nieuwe vriendin die ook Christine heet - houdt zich staande. Vanaf 1 september op RTL8.

Goed nieuws voor de fans met veel geduld of zonder dvd-speler is dat de NPS vanaf 15 september eindelijk het slotseizoen van Six Feet Under gaat uitzenden. Twaalf weken topdrama met humor, tragiek en veel visuele flair. Uit 2005, maar onovertroffen.

    • Dirk Limburg