Harde toon Moskou over NAVO en WTO

Rusland heeft vandaag het „extreme niveau van activiteit” van NAVO-oorlogsschepen in de Zwarte Zee bekritiseerd. Twee Amerikaanse schepen zijn op weg naar de Georgische havenstad Poti voor het afleveren van humanitaire hulpgoederen. Rusland schroefde vandaag de samenwerking met de NAVO verder terug.

De Amerikaanse ambassade in Tbilisi verklaarde vanmorgen dat twee Amerikaanse oorlogsschepen morgen zullen aankomen in de strategische havenstad Poti voor het afleveren van „humanitaire hulp.” In de stad Poti waren vanochtend nog steeds Russische troepen aanwezig.

De Russische generaal Anatoli Nogovitsyn zei dat Rusland „perplex” is over het „extreem hoge niveau van activiteit” van NAVO-schepen in de Zwarte Zee. Hij trok in twijfel of humanitaire hulp de enige reden is voor de verhoogde activiteit van de alliantie.

De VS en de EU riepen Moskou gisteren opnieuw op om zijn troepen terug te trekken uit Poti en andere plaatsen in Georgië. Afgelopen vrijdag trok Moskou de meeste troepen terug, maar het houdt nog steeds ‘vredestroepen’ in de afvallige Georgische regio Zuid-Ossetië, in een bufferzone daaromheen en op enkele andere strategische plaatsen in Georgië. In het dorpje Mosabruni, op de grens van Zuid-Ossetië en de rest van Georgië, kwam het gisteren bijna tot gevechten tussen Georgische en Zuid-Osseetse troepen.

Rusland schroefde de samenwerking met de NAVO vanochtend verder terug. Moskou zal voorlopig geen gesprekken voeren met hoge NAVO-functionarissen, zo verklaarde de Russische ambassadeur bij de NAVO, Dmitri Rogovitsyn. Een gepland bezoek aan Moskou in oktober van NAVO-chef De Hoop Scheffer wordt uitgesteld. Rogovitsyn verklaarde dat Moskou voorlopig wel vasthoudt aan een overeenkomst over vervoer van NAVO-materieel naar Afghanistan via Rusland.

De Russische president Dmitri Medvedev zei gisteren dat de NAVO „meer belang” heeft bij samenwerking met Rusland dan andersom. Moskou schortte vorige week de militaire samenwerking met het bondgenootschap op. De NAVO bevroor eerder het politieke overleg met Moskou. Als de alliantie geen samenwerking wil met Moskou is dat „voor ons geen ramp”, aldus Medvedev.

Premier Poetin verklaarde gisteren dat Rusland gemaakte handelsafspraken ter voorbereiding van WTO-lidmaatschap wil „verlaten” omdat ze de Russische economie zouden schaden. „We zien of merken geen voordelen van (WTO)-lidmaatschap, als deze al bestaan.” Hij zei wel dat de toetredingsonderhandelingen moeten doorgaan. Moskou onderhandelt al met de WTO sinds 1995.

Amerikaanse politici dreigden Moskou de afgelopen dagen met consequenties voor de onderhandelingen vanwege de Russische opstelling in de Kaukasus. De Europese Commissie sprak vandaag haar hoop uit dat Rusland zijn WTO-toetreding juist zou „versnellen”. (AP, AFP, Reuters)

Rectificatie / Gerectificeerd

Correcties en aanvullingen

Moskou

In het bericht Harde Toon Moskou over NAVO en WTO (26 augustus, pagina 5) wordt de Russische ambassadeur bij de NAVO Dmitri Rogovitsyn genoemd. Hij heet Dmitri Rogozin.