Ernstigste misdaad in de geschiedenis van de VS

Menno de Galan las in The Prosecution of George W. Bush (Vanguard, €26,95) van Vincent Bugliosi dat de president de ernstigste misdaad in de geschiedenis van Amerika op zijn geweten heeft. ‘Bugliosi klaagt George W. Bush aan voor de massamoord op de ruim 4.000 in Irak gedode Amerikaanse soldaten. Hij moet voor zijn stelling dat massavernietigingswapens niet de reden vormden voor de inval in Irak bewijs leveren, beyond a reasonable doubt. Helaas is het hoofdstuk waarin hij dat bewijs levert, niet het sterkste deel. [...] Maar de hoofdstukken over het karakter van Bush, die zich lachend en fietsend door twee oorlogen slaat, en de slappe wijze waarop hij de oorlog tegen het terrorisme heeft gevoerd, zijn bijzonder geslaagd. De president is alom geprezen voor zijn gedrag tussen 9/11 en het begin van de oorlog in Irak. De realiteit staat daar volgens Bugliosi haaks op. Neem de jacht op Osama bin Laden. Zes maanden nadat Bush zwoer dat hij de leider van Al- Qaeda ‘dood of levend’ in handen zou krijgen, zei hij tijdens een persconferentie laconiek: ‘Ik weet niet waar hij is. Weet je, eerlijk gezegd besteed ik niet zoveel aandacht aan hem…Ik maak mij echt niet druk om hem. Ik maakte mij zorgen over hem toen hij een land had overgenomen.’