‘Dood Kooistra geen euthanasie’

Was het euthanasie of niet? De vraag of het leven van Niels Kooistra (28), slachtoffer van ‘zinloos geweld’ in Leeuwarden actief of passief werd beëindigd, werd gisteren actueel. Kooistra lag sinds 2 augustus met een hoge dwarslaesie in het ziekenhuis na een steekpartij.

Gisteren verschenen berichten in de media dat er euthanasie op Kooistra zou zijn toegepast, op zijn eigen verzoek. Dat zou inhouden: actieve levensbeëindiging met een dodelijk middel. Euthanasie kan eventueel juridische gevolgen hebben als niet aan wettelijke criteria is voldaan.

Volgens het Openbaar Ministerie is er geen sprake van euthanasie, maar van stopzetting van de behandeling van Kooistra. „De medische behandeling werd 15 augustus als niet zinvol beschouwd en daarom is zijn beademing gestaakt”, zei persofficier Henk Mous gisteren. „Het is voor het OM verder niet van belang wie dat precies heeft besloten, het slachtoffer, de familie, of beiden in samenspraak. Dat is persoonlijk.” Sinds de steekpartij in Leeuwarden was Kooistra vanaf zijn nek verlamd. Hij was neergestoken door een 18-jarige plaatsgenoot in een ruzie, met als vermoedelijke aanleiding een verkeerd begrepen groet. „Middei”, zou Kooistra tegen de 18-jarige jongen hebben gezegd, terwijl hij ’s nachts met zijn vriendin naar huis fietste. Dat betekent goedemiddag in het Fries, maar de andere jongen dacht ‘mietje’ te horen. De ruzie liep uit de hand, de verdachte Kooistra stak met een scherp voorwerp. Kooistra werd twee weken kunstmatig beademd. Het stopzetten van de beademing was volgens de persofficier onvermijdelijk. „Was de ambulance vijf minuten later geweest, dan was hij hoe dan ook overleden.”

Het OM begrijpt niet waarom Kooistra’s overlijden gisteren nieuws is geworden. Kooistra is nu elf dagen geleden overleden en dat feit is ook bekendgemaakt.

De 18-jarige verdachte zit nog altijd vast. Nu Kooistra is overleden, is de tenlastelegging aangepast, aldus Mous. Eerst werd hij verdacht van poging tot doodslag, nu wordt de aanklacht moord of doodslag.