Doema wil erkenning afvallige regio’s Georgië

Het Russische parlement – Doema en Hogerhuis – heeft gisteren president Medvedev opgeroepen de afvallige Georgische provincies Zuid-Ossetië en Abchazië te erkennen als onafhankelijke staten.

De resolutie waarin de oproep is vervat, is niet bindend voor Medvedev. Maar waarnemers zien in de oproep een verder oplopen van de politieke spanning tussen enerzijds Rusland en anderzijds de VS en de EU rond beide regio’s.

Georgië en Rusland voerden ruim twee weken geleden kortstondig oorlog, nadat het Georgische leger Zuid-Ossetië was binnengevallen, in een poging het Georgische gezag over de regio te herstellen. Russische troepen verijdelden dat. Over naleving van het na enkele dagen bereikte bestand wordt sindsdien geruzied.

Tot dusver vond het streven van beide provincies naar onafhankelijkheid internationaal geen weerklank, ook niet in Moskou. Maar de recente gebeurtenissen hebben daar volgens het Russische parlement verandering in gebracht. „Het is duidelijk dat we na de Georgische agressie jegens Zuid-Ossetië niet kunnen terugkeren naar de oude situatie. De bevolking van Zuid-Ossetië en Abchazië heeft recht op onafhankelijkheid”, aldus voorzitter Sergej Mironov van het Russische hogerhuis.

Russische erkenning van Abchazië en Zuid-Ossetië zal „desastreuze gevolgen” hebben, waarschuwde de Georgische president Michail Saakasjvili gisteren in het Franse dagblad Libération, en neerkomen op een „poging de grenzen van Europa met geweld te veranderen”.

Een Russisch oorlogsschip is gisteren de Zwarte Zee binnengevaren, volgens Moskou om wapentests uit te voeren. Enkele uren eerder had het Russische leger geklaagd over de komst van een Amerikaans oorlogsschip naar de Georgische kust. Washington meldde gisteren de Amerikaanse relaties met Moskou „te bestuderen”. Vice-president Dick Cheney gaat volgende week naar Georgië, Oekraïne en Azerbajdzjan. (AP, AFP, Reuters)