Deense centrale bank had geen andere keus

De kleine Deense bank Roskilde ging bijna ten onder door de kredietcrisis. Nationalisatie was de enige oplossing die de centrale bank nog kon verzinnen.

De jaarlijkse bijeenkomst van centralebankiers in het Amerikaanse Jackson Hole was nog niet voorbij, of daar ging weer een bank onderuit. De Deense bank Roskilde kon de last van een pakket aan vastgoedleningen niet meer aan en werd overgenomen door de centrale bank van Denemarken.

Roskilde is met een marktkapitalisatie van 890 miljoen Deense kronen (120 miljoen euro) de negende bank van het land. In juli moest de bank grote verliezen bekend maken op de vastgoedportefeuille. Roskilde werd in de verkoop gezet, maar kopers waren bang dat er nog meer lijken in de kast zouden zitten (dalende huizenprijzen, hogere afschrijvingen op vastgoed) en lieten de bank links liggen. Terecht, zo blijkt nu.

Bestuursvoorzitter Soeren Kaare-Andersen zei vorige maand, toen de grote verliezen bekend gemaakt werden, dat zijn bank er niet in geslaagd was de omvang van zijn vastgoedportefeuille af te bouwen. Sindsdien heeft een groot aantal klanten zijn beleggingen weggehaald bij Roskilde uit angst voor een faillissement.

De centrale bank en 100 kleine financiële instellingen kopen de bezittingen van Roskilde nu voor 4,5 miljard Deense kroon. Ook nemen zij de schulden van de bank over, die in totaal 37,7 miljard kroon bedragen. De centrale bank neemt voor 3,75 miljard kroon deel in de deal, de Deense bankenassociatie voor 750 miljoen kroon.

Centralebankier Nils Bernstein noemde Roskilde op een ingelaste persconferentie naar aanleiding van de val „een unieke bank”, daarmee suggererend dat de val van Roskilde geen verdere implicaties hoefde te hebben voor de rest van het Deense financiële bestel. „We willen de financiële stabiliteit van Denemarken veilig stellen”, zei Bernstein . „Het alternatief was dat Roskilde bankroet zou zijn gegaan en dat zou geresulteerd hebben in een aanzienlijke klap voor de hele financiële sector.” Hij verzekerde dat „in zijn algemeenheid de Deense banken goed voorbereid zijn om met de dalingen in de vastgoedmarkt en de economie om te gaan”.

De Denen kiezen in elk geval voor de harde oplossing. Aandeelhouders in Roskilde, die hun belegging in iets meer dan een jaar tijd met 88 procent in waarde zagen dalen, krijgen nu waarschijnlijk helemaal niets meer terug. Bernstein zei dat er een kleine kans is dat ze nog een deel van hun beleggingen terug krijgen, „als er na de afwikkeling nog een beetje kapitaal overblijft”, aldus Bernstein. Het Deense ministerie van Economische Zaken zei dat de overheid rekening houdt met nog eens 3,5 miljard kroon aan afschrijvingen bij Roskilde.

De nationalisatie van Roskilde zorgde voor een schokgolf op de Deense beurs. Met name financiële instellingen gingen hard onderuit. Denemarken was begin dit jaar het eerste Europese land dat in een recessie belandde. Eerder dit jaar ging een andere Deense bank, Trelleborg, bijna failliet. Die bank kon nog net verkocht worden aan concurrent Sydbank. Het is voor het eerst in 15 jaar dat de Deense centrale bank tot een nationalisatie overgaat.

    • Egbert Kalse