China mag belang in Rio Tinto nemen

Rotterdam. De Australische regering zet het licht op groen voor een belang van 11 procent dat de Chinese aluminiumproducent Chinalco neemt in de Brits-Australische mijngigant Rio Tinto. De investering - goed voor 15 miljard Australische dollars (8,8 miljard euro) - is de grootste ooit van een Chinees bedrijf in een buitenlandse onderneming. De investering geschiedt via een belang van 14,99 procent in het dochterbedrijf van Rio Tinto dat aan de Londense beurs is genoteerd. De goedkeuring volgt nadat de Australische concurrentiewaakhond ACCC al in februari zijn fiat gaf aan de investering. De aankoop ligt gevoelig. Wayne Swan, de Australische minister van Financiën, zei onlangs ervoor te waken dat het akkoord met Chinalco de ”nationale belangen” blijft respecteren. Chinalco, dat door de Chinese overheid wordt gecontroleerd, noemt de aankoop ”een strategische investering”. Rio Tinto levert 24 procent van al het ijzererts ter wereld. China is een van de grootste afnemers. Eind juni werd bekend dat Chinese staalbedrijven tot 96,5 procent meer zullen moeten betalen voor ijzererts dat door Rio Tinto wordt geleverd.