Burgemeesters willen onderzoek naar conflict politie

Rotterdam. Er moet een onafhankelijk onderzoek komen naar het conflict bij het politiekorps Zeeland. Dat heeft korpsbeheerder Koos Schouwenaar, burgemeester van Middelburg, gisteren gezegd na overleg met de Zeeuwse burgemeesters. Onduidelijk is nog wie het onderzoek gaat doen. Ook moeten de politiebonden en de ondernemingsraad (OR) van het korps nog akkoord gaan. Het besluit van de burgemeesters is genomen onder druk van de bonden en de OR. Zij lieten gisteren weten dat minister Ter Horst (Binnenlandse Zaken, PvdA) moet ingrijpen in het conflict. Te Horst heeft sinds begin dit jaar de bevoegdheid om de korpsbeheerder in een politieregio uit zijn functie te ontheffen. In het Zeeuwse conflict staat de positie van Schouwenaar op het spel. De OR heeft het vertrouwen in hem opgezegd nadat voormalig korpschef Fup Goudswaard vorige maand uit zijn functie werd gezet. De veiligheidsdienst AIVD had geweigerd Goudswaard een `verklaring van geen bezwaar` te verstrekken, vanwege integriteitsrisico`s. Onderzoek moet volgens de bonden en de OR uitwijzen wat de rol van Schouwenaar is geweest bij het functioneren van de gewezen politiechef.