Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Zorg

Beademingsbuis beter met zilver

Rotterdam. Bij ziekenhuispatiënten die worden beademd daalt het aantal longontstekingen met ruim een derde als de beademingsbuis een coating van zilverionen heeft. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek onder ruim tweeduizend patiënten, gepubliceerd in het Journal of the American Medical Association. Beademing door een buis via de mond in de luchtpijp gebeurt veel bij verdoofde of sterk verzwakte patiënten. Het gevaar is aanzienlijk dat via de buis bacteriën de longen binnendringen en een longontsteking veroorzaken. Bekend is dat zilverionen antibacterieel werken. Dankzij de zilverionen ontstaat er geen bacteriefilm waarlangs bacteriën de long kunnen bereiken. De nieuwe buis veroorzaakte minder longontstekingen - en dat is belangrijk voor het comfort van de patiënt.