Alleen zo kunnen wij de Spelen organiseren

De discussie over de organisatie van de Spelen in 2028 is begonnen (Opiniepagina, 18 augustus). Het IOC heeft echter nog wat noten te kraken voor we tot de organisatie over kunnen gaan. Niet op politiek en economisch gebied, maar het moet beslissen welke sporten er om sportieve redenen van de Olympische Spelen (OS) afgevoerd moeten worden. Bijvoorbeeld:

Diersporten: dieren moeten over lange afstand worden vervoerd, zelfs per vliegtuig. En dan ook nog in quarantaine. Jammer voor Nederland en voor Anky.

Jurysporten: iedere ingewijde in elke jurysport (denk aan Yuri van Gelder) kan zo een groot aantal hoogst discutabele jurybeslissingen opnoemen.

Vechtsporten: prof. Swaab en anderen hebben al vaak uitgelegd hoeveel blijvende schade boksen veroorzaakt.

Schietsporten: althans zolang er nog oorlogen met schietwapens worden gevoerd. De OS moeten geen scherpschutters opleiden.

Kindsporten: hier worden kinderen bij ingezet, in de opleiding (vanaf hun zesde, of nog jonger) of in de uitvoering (voor hun achttiende).

Profsporten: hier bestaat een eigen duur commercieel circuit voor, zoals tennis, voetbal en wielrennen.

Equipmentsporten: het bezit en vervoer van bijvoorbeeld roei- en zeilboten, of wildwaterbanen is te duur voor veel landen.

Dopingsporten: sporten waarbij door de jaren heen gebleken is dat de kans op doping te groot is, zoals gewichtheffen.

Recreatieve sporten: beachvolleybal en fietscross (BMX). Misschien leuk en atletisch, maar dat zijn er nog wel tien.

En als we het over het afschaffen van al deze categorieën eens zijn geworden, zijn de OS meteen teruggebracht tot proporties waarvoor ook een klein land als Nederland zich (los van talrijke organisatorische overwegingen) kandidaat zou kunnen stellen.

    • Charles Boissevain