Zuma Nesta Rock

Na negen maanden heeft zangeres Gwen Stefani afgelopen week geworpen, en haar zoontje de naam Zuma Nesta Rock meegegeven. Is dat een naam? Ik weet het niet zeker. Ik stel het echter zeer op prijs dat Stefani niet geschuwd heeft haar kind ermee op te schepen.

Maar helaas: zoals te verwachten viel, grijpen korstige bloggers aller landen deze kans aan om met hernieuwde hartstocht boos te worden over het circusgehalte van namen van beroemd kroost.

Daarbij wordt altijd het minderjarig icoon der beroemde baby’s opgedist: de in 2003 avontuurlijk apocalyptisch genoemde Pilot Inspektor, zoon van de verder vergeetbare acteur Jason Lee. Veteranen in het genre zijn de leden van Frank Zappa’s kinderschaar, met als winaars dochters Diva Thin Muffin Pigeen en Moon Unit.

Maar de bittere opmerkingen die online over de namen van sterrengebroed gemaakt worden, zijn meer jaloersig dan terecht. Goed, over de vraag of het geven van namen als Fifi Trixibelle, Audio Science, Tu Morrow en Shiloh Nouvel van goede smaak getuigt, mag getwist worden. En het is waarschijnlijk dat Nicholas Cage, toen hij Kal-El Coppola Cage bij de burgerlijke stand aangaf, voornamelijk gemotiveerd werd door innige tevredenheid met zichzelf.

Maar de door bloggers en commentatoren geuite zorgen dat Zuma later op school gepest zal worden om zijn naam, zijn ongegrond. Ik betwijfel of de zoon van Gwen Stefani en Gavin Rossdale in therapie zal moeten om naam-gerelateerde trauma’s. De therapie die hij zal krijgen voor het feit dat hij een nakomeling van een sterrenkoppel is, zal ruim afdoende wezen.

Een Wiegertje zijnde, begrijp ik iets van wat Zuma zal doormaken. Ondanks dat ik naar mijn voormoeders vernoemd ben in plaats van naar een Neil Young-album, en ik het vooruitzicht van Zuma’s toekomstige erfenis ontbeer, ken ik de voor- en nadelen van het dragen van een bespotbare naam. Maar ik draag haar met trots. Niet iedereen hoeft Peter te heten.

Wiegertje Postma (20) is schrijfster. Zij vervangt deze zomer Floris- Jan van Luyn als columnist.

    • Wiegertje Postma