Zomersalade

2 kilo aardappels (vastkokers)1 bosje lente/bosuitjesI zakje of doos rucola2 bosjes radijs1 blikje ansjovis2 eetl. kappertjes, uit een potjeolijfolie, extra verginecitroensap of witte wijnazijngrof zeezout en versgemalen peper

Ideaal voor een zomeravond: een grote bak met een salade voor 6 tot 8 personen. De verschillende ingrediënten die in aparte bakjes klaar staan worden op het laatste moment gemengd. Kook een dag of enkele uren van te voren de aardappels. Kies bij de groenteman, die véél meer soorten aardappels verkoopt dan de supermarkt, lekkere aardappels bijvoorbeeld Roseval, uit. Kook ze in de schil en laat ze afkoelen. Verwijder de schil. Snijd de aardappels in dikke plakken of blokken.

Maak de lenteuitjes schoon. Verwijder worteltjes en een dun plakje van de onderkant. Trek het buitenste dunne vliesje eraf. Snijd het witte deel van de uitjes in stukken van circa 4 centimeter.

Snijd het mooie deel van het groene loof in dunne ringetjes. Snijd de radijzen doormidden of in plakjes. Bewaar een paar radijzen voor de garnering. Laat de ansjovisjes uitlekken. Spoel de kappertjes af. Was en droog de rucola. Vervang de rucola eventueel door jonge spinazieblaadjes. Snijd grote, stevige spinaziebladen kleiner en verwijder harde stelen. Meng naar smaak olijfolie, citroensap, zout en peper door de aardappel. Schep losjes de rucola, uitjes, kappertjes en radijs erdoor. Garneer de salade met hele radijsjes en ansjovisjes.

Anne Scheepmaker

Morgen: Taart van Titia

    • Anne Scheepmaker