Zardari kandidaat opvolging Musharraf

De leider van de Pakistaanse Volkspartij (PPP) Asif Ali Zardari heeft zaterdag aangekondigd president van Pakistan te willen worden. De weduwnaar van de vermoorde oud-premier Benazir Bhutto denkt ook zonder steun van de tweede regeringspartij, de PML-N, voldoende stemmen te kunnen behalen binnen het parlement en de provinciale assemblees.

Op 6 september wordt de opvolger van de vorige week afgetreden president Musharraf gekozen, maar het is nog onduidelijk hoe het presidentschap zal worden ingevuld. Leider van de PML-N oud-premier Nawaz Sharif heeft gezegd Zardari’s kandidatuur niet te zullen steunen zonder dat de bevoegdheden die Musharraf zich had toegeëigend worden teruggedraaid tot een ceremoniële rol.

Vermoed wordt dat Zardari de strijd tegen terreur op een vergelijkbare wijze zal voeren als Musharraf dat deed. Tegen de BBC zei hij dit weekeinde dat de Pakistaanse Talibaan „aan de winnende hand zijn” en „de wereld de oorlog aan het verliezen is”.

Vandaag heeft de regering, onder leiding van de PPP, de Pakistaanse Talibaan verboden. De alliantie van moslimextremistische groeperingen die opereren vanuit de tribale grensregio met Afghanistan had de verantwoordelijkheid opgeëist voor de aanslag vorige week op een wapenfabriek, waarbij 67 doden vielen. Volgens de Pakistaanse wet riskeren personen die verboden organisaties steunen tien jaar gevangenisstraf. Een woordvoerder van de Pakistaanse Talibaan noemde het verbod „betekenisloos”. „Onze organisatie is niet geregistreerd en heeft geen bankrekeningen”, zei hij.

De regering heeft gisteren een voorstel tot staakt-het-vuren van de Talibaan in de tribale regio Bajaur afgewezen. Daar zijn bij een offensief zeker 300.000 inwoners op de vlucht geslagen. Vandaag zijn acht doden gevallen bij een raketaanval op een seculiere parlementariër in de Swat-vallei, waar het leger ook vecht met de Pakistaanse Talibaan. De parlementariër overleefde. (AP, Reuters, AFP, BBC)