Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Jazz

Wilde jazz met heavy-metalgitaar

CD Jazz

Spinifex Orchestra:Triodia

De naam verwijst naar een stugge Australische grassoort en ze noemen zichzelf een ‘wilde kamerjazzband’. Of Spinifex in uw eigen huiskamer past, is afhankelijk van uw tolerantie en die van de buren, want de dynamiek van dit negenmansorkest is enorm. Het kan fluisteren maar ook knallen, met uitzondering van Thorny Devil van trompettist Gijs Levelt. Met bas en drums, een neurotische accordeon en een heavy-metalgitaar danst de duivel in dit stuk dreigend rond om iedereen richting hel te jagen.

In Entoto Mountain van trombonist Joost Buis is de sfeer niet hels, maar wordt er stevig gemusiceerd op beats en motieven die Buis heeft leren kennen via zijn Ethiopische connectie Getatchew Mekuria. In het middendeel van dit stuk zitten mooi genuanceerde solo’s van de rietblazers Jasper Blom en Tobias Klein. Ook de twee composities van fluitist Ned McGowan klinken verrassend en overtuigend.

Met het repertoire – kleurig, contrastrijk en bevlogen – komt Spinifex bij vlagen in de buurt van wijlen Charles Mingus als die componeerde op zijn breedst.

FRANS VAN LEEUWEN