Web 2.0 is nog weinig winstgevend

Online video en sociale netwerken groeien als kool en trekken toptalent naar zich toe. Maar marktleiders YouTube en Facebook lijken hun grote gebruikersaantallen niet in klinkende munt om te kunnen zetten. Toch ziet het ernaar uit dat YouTube er het best voor staat in de race om dollars uit Web 2.0 te wringen.

De hoeveelheid video waarnaar online wordt gekeken neemt toe. In maart werden in de VS 11,5 miljard internetfilmpjes bekeken, een stijging van 64 procent, aldus onderzoeksbureau Comscore. En dankzij de diepe zakken van eigenaar Google – nodig om grote aantallen servers en andere infrastructuur te kunnen kopen – nam YouTube daarvan 40 procent voor zijn rekening. De groei van de sociale netwerken is ook rap gegaan. In juni bezochten wereldwijd meer dan 580 miljoen gebruikers sociale netwerksites, een kwart meer dan een jaar eerder. Facebook is met 132 miljoen maandelijkse bezoekers ’s werelds grootste sociale netwerk, maar ook het snelst groeiende, met een jaarlijkse toename van het aantal gebruikers van 153 procent.

YouTube en Facebook trekken eveneens toptalenten naar zich toe, inclusief een verrassend groot aantal dat tussen beide bedrijven heen en weer springt. Daartoe behoort ook Ben Ling (ex-Google), die Facebook zojuist heeft verlaten om YouTube te gaan besturen.

Maar geen van beide bedrijven heeft nog veel geld verdiend. De winstdoelstelling van YouTube voor dit jaar is 200 miljoen dollar, een schamele som voor de marktleider van een sector die vorig jaar 461 miljoen dollar aan durfkapitaal wist binnen te halen. En Facebook verwacht dit jaar een winst van 50 miljoen dollar – een fractie van zijn marktwaarde van 15 miljard dollar. Beide bedrijven hebben dus moeite om hun successen in dollars om te zetten.

Van de twee maakt YouTube de meeste kans om dat als eerste te gaan doen. Het marktoverwicht van het bedrijf is overweldigend. De servers waar de video’s op draaien kosten Google 1 miljoen dollar per dag, een uitgavenniveau dat weinig bedrijven zich kunnen veroorloven. En naarmate meer gebruikers filmpjes uploaden is er steeds minder reden om ooit nog ergens anders te gaan kijken. Als YouTube zijn copyrightproblemen heeft opgelost en het concern zijn gebruikers zo ver krijgt dat ze reclameboodschappen aanvaarden, moet het geld gaan binnenstromen.

Facebook staan meer risico’s te wachten. Hoewel het ook een indrukwekkende voorsprong op de concurrentie heeft, is de drempel om als sociaal netwerk actief te worden lager, zodat nieuwkomers geen grote kapitalen nodig hebben om een inhaalslag te maken. En het concern is recent op privacyproblemen gestuit bij het op maat snijden van advertentie- en marketingcampagnes. Beide vlaggenschepen van Web 2.0 hebben sterke vooruitzichten. Maar YouTube lijkt aan de winnende hand.

Jeff Segal

Vertaling Menno Grootveld

Voor meer commentaaruit Londen:www.breakingviews.com

    • Jeff Segal