‘We zijn woest en dat moet eruit’

Vanochtend protesteerden in het Amsterdamse BIMhuis jazzmusici tegen het beleid van het Fonds voor de Podiumkunsten, dat de subsidies van veertig ensembles wil korten.

Musici tekenen de presentielijst tijdens de protestbijeenkomst tegen het besluit van Nederlands Fonds voor de Podiumkunsten (NFPK) in het BIM-huis Foto NRC H'Blad Maurice Boyer 25-08-2008
Musici tekenen de presentielijst tijdens de protestbijeenkomst tegen het besluit van Nederlands Fonds voor de Podiumkunsten (NFPK) in het BIM-huis Foto NRC H'Blad Maurice Boyer 25-08-2008 Boyer, Maurice

„Wat had het gescheeld als ze het menselijker hadden aangepakt. Nu is het oorlog in de muziekwereld.” Jan Kuiper, directeur en gitarist van de Stichting Jungle Warriors, is initiatiefnemer van een gezamenlijke actie van musici tegen het subsidiebeleid van het Fonds voor de Podiumkunsten (NFPK+).

Deze ochtend geeft hij in het BIMhuis de ronduit verslagen gedupeerden uit de jazz en modern klassieke muziek de ruimte voor het uiten van emoties („men is woest en dat moet eruit”). Een gevoel van machteloosheid en willekeur overheerst. De besluiten sloegen donderdag in als een bom. Saxofonist/orkestleider Willem Breuker: „Iedereen kon er niet van slapen. Al de hele zomer sjouwen we het idee mee dat wel kunnen ophouden.” De meeste artistiek leiders voorzien de opheffing van hun groep of ensemble.

In het besluit over de vierjarige landelijke theater- en muzieksubsidies voor de periode 2009-2012, verliezen ruim veertig ensembles uit de jazz, lichte muziek en modern klassieke muziek vanaf volgend jaar hun subsidie of worden gekort. Prominente gezelschappen zoals het Willem Breuker Kollektief, het Amsterdam Baroque Orchestra, het Dutch Jazz Orchestra en Orkest De Volharding waren „niet meer onderscheidend” of toonden „geen artistieke ontwikkeling meer”.

Op de protestbijeenkomst wordt eerst geïnventariseerd hoe de commissie muziek van het NFPK+ te werk is gegaan. De grootste klacht is dat er nauwelijks tot geen concerten zijn bezocht. „Er lijken geen bewijzen van te bestaan”, constateert Kuiper - zelf ook „afgefikt door de commissie”. „Dit fonds kan in elk geval niets overleggen. De Raad voor Cultuur beschikte nog over concertregistraties die op te vragen waren.”

Op de werkwijze is überhaupt veel af te dingen, aldus de aanwezigen. De voorbeelden zijn schrijnend. Kuiper en Leo Samama van het Nederlands Kamerkoor) willen niet lang bij de tranen stilstaan. Er wordt „op constructieve wijze” naar te nemen juridische stappen gekeken. Daar mag de pers alleen nog niet over berichten. En zijn er andere manieren om aan geld voor de muziek te komen? Kuiper ziet een uitweg: door te praten met andere grote Nederlandse fondsen en misschien het bedrijfsleven interesseren voor de muziek.

De NFPK+ kreeg al een waarschuwing: men verzamelt munitie om keihard terug te slaan. Fluittist Ronald Snijders: ,,Klagen heeft geen zin, men is verguld over dit beleid. Nu moet er met helder verstand worden gereageerd.”

In het ergste geval staat het fonds ruim veertig bezwaarprocedures te wachten.

Commentaar: pagina 7

    • Amanda Kuyper