Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Sport

Volleyballers VS langs titelverdediger Brazilië

De Amerikaanse volleyballers hebben gisteren goud gewonnen in Peking. De ploeg won met 3-1 ten koste van titelverdediger Brazilië. De Russen wonnen het brons. De mannen van bondscoach Vladimir Alekno waren in de strijd om de derde plaats te sterk voor Italië: 3-0.

De Amerikanen knokten met bovenmenselijke inzet voor hun coach Hugh McCutcheon, voor wie de Spelen van 2008 een dramatische gebeurtenis zullen blijven door de moordaanslag op zijn schoonouders in Peking.

De Brazilianen begonnen, aangevoerd door de routiniers Giba en Gustavo, nog overtuigend. Maar naarmate de wedstrijd vorderde, maakte bondscoach Bernardinho zich steeds meer zorgen. Voornaamste reden: de reeks goede opslagen van de Amerikaan Clayton Stanley.

De Zuid-Amerikaanse tegenstander werkte in de hoogstaande eindstrijd wel steeds flinke achterstanden weg, maar op de cruciale momenten waren de Amerikanen sterker. Na bijna twee uur uur strijd moesten de Brazilianen dan ook berusten in de derde Amerikaanse titel na de gloriejaren 1984 en 1988.

De Italianen kwamen in de strijd om het brons in elke set terug toen die al verloren leek, maar konden telkens de opgaande lijn in de beslissende fase niet doortrekken. Daarvoor waren de Russische service en blokkering te goed. Uitblinker was de pas 20-jarige diagonaalaanvaller Maksim Michailov. Hij droeg twintig punten bij aan het totaal. Bij de Italianen was Alessandro Fei topscorer met vijftien. (ANP)