Vol van westernromantiek

cd country Rusty Truck: Luck’s Changing Lanes (Ryko) ****-

cd country

Rusty Truck: Luck’s Changing Lanes

(Ryko)

„Schoenmaker blijf bij je leest.” Amerikanen lachen zich een kriek bij de gedachte dat ze dat oer-Hollandse gezegde in de praktijk zouden moeten brengen. Mark Seliger was een gezaghebbend popfotograaf bij het tijdschrift Rolling Stone en ontmoette beroepshalve veel grote artiesten. In zijn vrije tijd maakte hij muziek en als hij tijdens een fotoklus met muzikanten over zijn hobby praatte, werden ze aangestoken door wederzijds enthousiasme.

Zo kon het gebeuren dat Jakob Dylan, Sheryl Crow en Lenny Kravitz naar Seligs demostudio kwamen om samen een moppie te spelen. De resultaten zijn te vinden op Luck’s Changing Lane, een cd waarop Seliger alias Rusty Truck een frisse wind door het Americana-genre laat waaien. Dat gaat van Neil Young-achtige melancholie in het Sheryl Crow-duet Cold ground tot keihard rockend in Every time met Dylan Junior.

Seliger heeft een nasaal timbre waarmee hij overtuigende countryrock zingt, in duet met Willie Nelson of in de steelgitaar-smartlap So long farewell. Ook James Taylor-achtige introspectie gaat hem goed af. Het plaatje is compleet wanneer reggae-ster Burning Spear meedoet aan het mild skankende New York fallen angel en Lenny Kravitz bijna alle instrumenten speelt in het naar de seventies van Loggins & Messina en de groep America lonkende Prey. Het allermooist zijn de twee nummers waaraan countryheldin Gillian Welch haar serene stem leent, vol van westernromantiek en gebroken harten. Americana klonk zelden zo beeldend; dat kun je aan een zingende fotograaf overlaten.

Jan Vollaard

    • Jan Vollaard