Violiste Janine Jansen adoreert Mozart

Klassiek Radio Filharmonisch Orkest o.l.v. Jaap van Zweden, m.m.v. Janine Jansen, viool. Gehoord: 24/8 Concertgebouw Amsterdam.

In 1995 won Janine Jansen het Concours Hennessy Mozart in Parijs. Ze speelde Mozarts Derde vioolconcert en won een strijkstok. Toch vindt de inmiddels wereldberoemde viooldiva Mozart nog altijd een van de moeilijkste componisten: „Bij Mozart maak je je om alles zorgen. Er zitten zo veel emoties in zijn muziek, maar wat hij wil uitdrukken is ook vluchtig en vaak een beetje verborgen. Het is vrolijk en toch ook verdrietig. Het is direct en spontaan, maar ook heel verfijnd en subtiel. En als je je bij Mozart niet ontspannen voelt, dan werkt het al helemáál niet.”

Het duurde even voordat Jansen de juiste toon te pakken kreeg in Mozarts Tweede vioolconcert bij het Radio Filharmonisch Orkest o.l.v. Jaap van Zweden. In het Allegro klonk haar viool nog een beetje schril en gespannen, maar tijdens de virtuoze cadens van het openingsdeel kwam Jansen op temperatuur.

Er volgde een teder Andante, waarin Jansen in goede verstandhouding met Van Zweden en het orkest op de meest broze momenten onwaarschijnlijk zachtjes speelde, waarna ze haar liefdevolle toon des te overtuigender liet open bloeien. Vrolijk, fel en spontaan klonk daarna het levendige Rondeau: Allegro, waarin Jansen méér nog dan in de andere delen duidelijk maakte dat ze Mozart adoreert.

Van Zweden, die deze zomer zes concerten in de Robeco Zomerconcerten voor zijn rekening nam, vereenzelvigde zich op aanstekelijke wijze met Manfred, de edelman uit het gedicht van Byron, die in de Alpen wordt achtervolgd door wroeging over de dood van zijn geliefde. Vergeefs roept hij geesten te hulp en verkiest uiteindelijk de dood.

Met het uithoudingsvermogen van een officier en de moed van een avonturier leidde Van Zweden zijn manschappen door de bergen en dalen van Tsjaikovski’s emotionele muziek, die dankzij zijn doortastende benadering klonk als een enerverende ode aan de romantische ziel, die geen rust kent en alles wil onderzoeken en ervaren.

    • Wenneke Savenije