‘Uitzonderlijke Spelen’ ‘Londen’ wordt in 2012 iets intiemer

Veel sportieve hoogtepunten in Peking, waar gisteren een einde kwam aan de Olympische Spelen, maar geen ruimte voor protest.

Nog 1.432 dagen. De Olympische Spelen van Peking zijn voorbij en het aftellen naar de volgende Zomerspelen, in 2012 in Londen, is al begonnen.

Aan „uitzonderlijke Spelen”, zoals de Belgische voorzitter Jacques Rogge van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) ze in het Vogelnest kwalificeerde, kwam gisteren een eind.

Direct nadat het kleurrijke massaspektakel in het Nationaal Stadion in de Chinese hoofdstad was afgelopen en de op 8 augustus ontstoken olympische vlam was gedoofd, vierden ongeveer 40.000 Britten in Londen een feestje tegenover Buckingham Palace. De dertigste olympiade werd in ‘the coolest place on earth’ afgetrapt met een versie van de Queen-klassieker We are the Champions.

De Olympische Spelen in Peking die zestien dagen duurden, werden bekeken door een recordaantal toeschouwers: 4,4 miljard mensen.

Incidenten deden zich tijdens de perfect georganiseerde Spelen niet voor, mede als gevolg van strenge veiligheidsmaatregelen. De Amerikaanse regering sprak gisteren haar teleurstelling uit over het feit „dat China de Olympische Spelen niet heeft aangegrepen om meer tolerantie en openheid te bewerkstelligen”.

Alle aanvragen voor demonstraties in Peking werden afgewezen. Buitenlanders die wel demonstreerden tegen bijvoorbeeld het gebrek aan mensenrechten in China of tegen de bezetting door China van Tibet, werden aanvankelijk het land uitgezet, en tegen het einde van de Spelen opgesloten. Gisteren tijdens de sluitingsceremonie werden acht Amerikanen vrijgelaten die in Peking waren gearresteerd omdat ze hadden geprotesteerd tegen de bezetting door China van Tibet. Deze leden van de organisatie ‘Studenten voor een vrij Tibet’ werden na een protest van de Amerikaanse regering op een vliegtuig naar Los Angeles gezet. Volgens deze organisatie worden nog twee leden vastgehouden: een Britse en een Duitse Tibetaan.

China was met 51 gouden medailles en 100 medailles in totaal het meest succesvolle land, gevolgd door de Verenigde Staten. De Nederlandse sporters wonnen zestien olympische medailles, waarvan zeven van goud. Opvallend was dat slechts één Nederlandse man olympisch goud won: zwemmer Maarten van der Weijden (10 kilometer openwater). Bij de sluitingsceremonie mocht de sportman die genas van leukemie de Nederlandse vlag dragen. De verkiezing van de sportman van het jaar laat nog even op zich wachten, maar die titel heeft hij al zo goed als zeker op zak.

Aan het eind van de middag zou de Nederlandse ploeg op Schiphol aankomen en volgde een verwelkoming met familieleden en vrienden in het Olympisch Stadion in Amsterdam. Sommige kampioenen zullen nog in hun woonplaats worden gehuldigd.

De laatste drie van in totaal 2.061 medailles werden gisteren uitgereikt in het Vogelnest, aan de marathonlopers. Ook de vrijwilligers werden uitvoerig bedankt. Dat waren er in China meer dan voorheen: anderhalf miljoen.

De burgemeester van Londen, Boris Johnson, liet weten dat hij zeer onder de indruk was van de manier waarop de Chinezen de Spelen hadden georganiseerd, „niet geïntimideerd”. In zijn stad, als eerste voor de derde keer gastheer van de Spelen, zal ‘the greatest show on earth’ een intiemer karakter krijgen dan het megasportfeest in Peking. De Amerikaanse olympisch kampioen Michael Johnson, die als gastcommentator van de BBC in het Vogelnest zag hoe de Jamaicaanse sprinter Usain Bolt hem zijn wereldrecord op de 200 meter afnam, verwoordde het treffend: „Londen hoeft straks niet te doen wat Peking moest doen.” Een andere gastcommentator bij de BBC, vijfvoudig olympisch roeikampioen (Sir) Steven Redgrave, legde de lat in sportief opzicht alvast hoger voor 2012. In Peking won Groot-Brittannië zestien gouden medailles – in 1996 in Atlanta slechts één – en in Londen moeten dat er voor het gastland dus minstens twintig worden, aldus de roeilegende.

Voordat het olympische vuur werd gedoofd, liet Groot-Brittannië zich in een acht minuten durende presentatie aan de wereld laten zien, met als hoogtepunt een uitvoering van een andere popklassieker, Whole Lotta Love van Led Zeppelin. Gezongen door Leona Lewis, begeleid door Led Zeppelin-gitarist Jimmy Page. Vanaf een rode dubbeldekker trapte de Londense voetbalicoon David Beckham een bal weg. De nacht ervoor had hij gedroomd dat hij voor een miljardenpubliek de bal liet vallen, zei hij na een goede afloop tegen een BBC-verslaggever.