Transavia naar de rechter om staking

Vluchten van zeker 15.000 passagiers dreigen deze week geschrapt te worden doordat Transavia.com nog geen akkoord heeft bereikt in het cao-conflict met de Verenigingvoor Nederlandse Vliegers (VNV). Transavia wil de door de pilotenvakbond aangekondigde werkonderbrekingen van piloten vanmiddag via een kort geding voorkomen.

De piloten voeren actie voor betere arbeidsomstandigheden en behoud van werkgelegenheid. In totaal veertig Transavia-vluchten worden door de actie, die vannacht om 2.00 uur begint, mogelijk vertraagd of geannuleerd.

Om welke vluchten het precies gaat, staat vanaf vanavond op de website van de aanbieder van chartervluchten en goedkope vakanties. Mensen die direct bij Transavia hebben geboekt, krijgen hun ticketkosten terug of een alternatieve vlucht aangeboden.

Bij Transavia werken 504 piloten, van wie er 452 (90 procent) lid zijn van de VNV, zegt de pilotenvakbond. Piloten maken op lange vluchten bij Transavia soms dagen van veertien uur. Bovendien mogen piloten alleen uitrusten in de economy klasse. Een rustige businessclassstoel of een nachtje slapen in een hotel is er niet bij. Daarom voerden circa honderd piloten vorige week actie op het hoofdkantoor van de maatschappij.

Ook zijn de beroepsvliegers al zeker een jaar verwikkeld in een conflict met Transavia voor behoud van werkgelegenheid. Transavia huurt sinds vorig jaar ook vliegtuigen (inclusief piloten) in van derden en de Transavia-piloten vrezen voor verdere uitbreiding van deze praktijk.