‘Tegenstanders Mugabe gepakt’

De installatie van het nieuwe parlement in Zimbabwe is vanochtend gepaard gegaan met het oppakken, in het parlementsgebouw, van twee oppositieleden. Dat heeft oppositiepartij MDC verklaard. Volgens de MDC bewijst de actie dat president Robert Mugabe niet langer bereid is om serieus te onderhandelen over een machtsdeling.

Een van de twee opgepakte politici zou zijn beschuldigd van betrokkenheid bij het eerdere verkiezingsgeweld in Zimbabwe. Van zijn partijgenoot is niet bekend waarom hij is opgepakt.

De politie zei niets te weten van arrestaties. Een journalist van persbureau AFP verklaarde een van de twee arrestanten later alsnog de parlementaire vergaderzaal te hebben zien betreden.

Volgens de MDC hoopt Zanu-PF de meerderheid in het parlement te herwinnen die de regeringspartij tijdens de eerste verkiezingsronde in maart voor het eerst in 28 jaar kwijtraakte. De MDC, die zegt dat nog meer parlementariërs door de politie worden gezocht, won 100 van de 210 zetels. Zanu-PF kreeg er 99 en een MDC-afsplitsing, die meedoet aan de gesprekken over een machtsdeling, tien. Eén zetel ging naar een onafhankelijke kandidaat.

Daarnaast zou Mugabe via de arrestaties de druk willen verhogen op Morgan Tsvangirai om akkoord te gaan met een voorstel waarin de oppositieleider premier wordt onder Mugabe. Tsvangirai eiste eerder de uitvoerende macht op, op basis van zijn zege in de eerste kiesronde. Mugabe zou onder druk staan van de legertop om alle uitvoerende macht te houden. Door nu, al dan niet ogenschijnlijk, de onderhandelingen los te laten, zou hij de oppositie willen overhalen om in te stemmen met het ‘maximaal haalbare’ aan nieuwe posities. (Reuters, AP, AFP)