Speciale EU-top en hulp uit de VS voor Georgië

Op 1 september zal een speciale Europese top worden ingelast over de crisis in Georgië, „op verzoek van meerdere EU-leden”. Dat heeft de Franse president Nicolas Sarkozy gisteren bekendgemaakt. Het gebeurt zelden dat tot een dergelijke ingelaste EU-top, met regeringsleiders, wordt opgeroepen.

Het besluit van Sarkozy wordt gezien als sterk waarschuwingssignaal aan Rusland, dat deze maand Georgië binnenviel na escalatie van een conflict in de afvallige Georgische regio Zuid-Ossetië. De top zal gaan over hulp aan Georgië en de toekomst van de relaties van Brussel met Moskou, aldus de gisteren uitgegeven verklaring.

Een Amerikaans oorlogsschip leverde gisteren 55 ton hulpgoederen af in de Georgische havenstad Batoemi. De hulpactie van dit schip, dat is uitgerust met luchtafweergeschut, wordt eveneens gezien als een waarschuwing aan Rusland. „De Verenigde Staten zijn onze grote vriend”, zei de Georgische minister van Defensie Kezerasjvili. „Ze zijn gearriveerd op een moeilijk moment. Het betekent dat we niet alleen zijn”.

Volgens de VS en de EU schendt Rusland het staakt-het-vuren met Georgië, doordat het zijn troepen nog steeds niet heeft teruggetrokken. In de overeenkomst, die onder leiding van Frankrijk tot stand kwam, moesten beide kanten hun troepen direct terugtrekken naar hun posities van voor het conflict.

Rusland trok na flinke vertraging afgelopen vrijdag de meeste van zijn troepen uit Georgië terug, maar niet uit Zuid-Ossetië en een bufferzone daaromheen. Rondom Poti, dat in het westen van Georgië ligt buiten de bufferzone rond de andere afvallige regio, Abchazië, behielden de Russen gisteren zes controleposten.

Volgens Moskou zal het nog een week duren totdat de strijdtroepen Zuid-Ossetië hebben verlaten. Rusland benadrukt dat het volgens het staakt-het-vuren het recht heeft om een vredesmacht in Zuid-Ossetië en Abchazië en in beide bufferzones daaromheen gestationeerd te houden.

Ondertussen blijft de situatie in Georgië gespannen. Een goederentrein met brandstof explodeerde gisteren bij de stad Gori, volgens de Georgische autoriteiten doordat deze een landmijn raakte. De trein reed op een belangrijke spoorweg van Oost- naar West-Georgië die wordt gebruikt voor het transport van olie.

De crisis in de Kaukasus leidt tot ongerustheid in Oekraïne, dat nu versneld toenadering zoekt tot het Westen. De Oekraïense resident Joesjtsjenko zei gisteren dat NAVO-lidmaatschap voor zijn land „de enige manier” is om de veiligheid van zijn burgers te garanderen. (AP, AFP, Reuters)