Rogge verwacht tien gevallen van doping

Voorzitter Jacques Rogge van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) verwacht dat het totaal aantal dopinggevallen tijdens de Olympische Spelen in Peking zal uitkomen op ongeveer tien. Nog niet alle tests zijn verwerkt en er moeten nog B-stalen worden bekeken, stelde de voorzitter in een interview dat zondag werd uitgezonden door de NOS.

De komende dagen komen er mogelijk nog enkele gevallen bij en „we zullen mogelijk rond een tiental zaken eindigen”, zei de voorzitter. Rogge verklaarde een voorzichtig man te zijn. „We moeten niet te vroeg victorie kraaien”, aldus de Belgische IOC-voorzitter.

Voor de Olympische Spelen begonnen, ging Rogge uit van dertig tot veertig positieve testen. Hij baseerde zich op de resultaten van vier jaar geleden tijdens de Spelen in Athene. Toen zijn er 3.500 testen uitgevoerd en werden er 26 sporters betrapt. Volgens Rogge blijft het aantal dopinggevallen nu zeker onder de dertig. „Het afschrikkend effect is beter en beter.”

Het aantal bekende gevallen op de Spelen staat nu op zes. Ook troffen de onderzoekers verboden stoffen aan bij vier paarden. In totaal zijn er tijdens de Olympische Spelen ongeveer 5.000 tests uitgevoerd, meer dan ooit tevoren. In de maand voorafgaand aan de Spelen in Peking waren al 39 sporters betrapt op gebruik van verboden middelen.

Rogge is ook blij met de verzwaring van de straffen voor olympische sporters die doping hebben gebruikt. „Als de eigen bond de sporters voor meer dan zes maanden schorst, zijn ze volgende keer niet welkom op de Spelen”, zei hij. (ANP)