Rapper, dj en producer Lil Jon uit Atlanta

Lil Jon. Foto AP ** FILE ** In this Sept. 8, 2007 file photo, rapper Lil Jon arrives at the Samsung GLEAM Private Dinner & Party hosted by Pharrell in Las Vegas. (AP Photo/Chris Carlson, file)
Lil Jon. Foto AP ** FILE ** In this Sept. 8, 2007 file photo, rapper Lil Jon arrives at the Samsung GLEAM Private Dinner & Party hosted by Pharrell in Las Vegas. (AP Photo/Chris Carlson, file) Associated Press

Rapper, dj en producer Lil Jon (37) uit Atlanta produceerde internationale hits als Yeah! van Usher en Goodies van Ciara. Hij probeert zijn liedjes eerst uit in de stripclub „want daar zijn vrouwen die niets anders doen dan de hele dag dansen. Wanneer die gaan vechten om op jouw nummer te mogen dansen, dan weet je dat je een hit hebt.”

Wat was de eerste plaat die je zelf kocht?

„It’s Yours van T La Rock. Een heel erg vette oldschool hiphopplaat.”

En de meest recente?

„Ik haal alles van internet. Van speciale dj-sites waar je alleen via via lid van kunt worden en dan alle nieuwe nummers en breakbeats kunt downloaden.”

Welke recente plaat maakte indruk op je?

„Ik download 10, 15 nummers tegelijk; dan moet ik op mijn computer gaan kijken. Vroeger zocht ik als dj in platenbakken, nu zoek ik op het internet nummers met een bepaald tempo. Het is een stuk eenvoudiger geworden.”

Meest zeldzame plaat?

„Ik heb de originele 12-inch van I Need Love van LL Cool J, Children’s Story van Slick Rick… Maar ik let niet op eerste persingen. Ik ben een dj, ik bewaar mijn platen niet in het plastic maar ik draai ze in de club.”

Favoriete album?

„Ik luisterde vroeger op school elke dag naar Straight Outta Compton van NWA; vooral naar de stem en teksten van Ice Cube. Hij praatte over dingen uit de achterbuurt waar niemand het over had en bracht gangsta rap naar de voorgrond.”

Zuidelijke hiphopklassieker?

„Southernplayalisticadillacmuzik van OutKast. Daarvoor wilde iedereen in Atlanta eigenlijk uit New York komen; OutKast maakte ons trots op onze eigen stad.”

Saul van Stapele

    • Saul van Stapele