Progressie Britten en Chinezen

Op Schiphol zouden aan het eind van de middag 62 landgenoten met olympisch eremetaal worden verwelkomd. Samen zijn zij goed voor zeven gouden, vijf zilveren en vier bronzen medailles. Dat is minder dan de twee voorgaande Spelen, maar daar staat tegenover dat de plakken in meer sporten werden behaald. Chef de mission Charles van Commenée kan „goed leven” met de score, die Nederland tot een twaalfde plek bracht. China en Groot-Brittannië boekten de grootste vooruitgang in vergelijking met vier jaar geleden. Het gastland won 37 medailles meer dan in Athene, het volgende gastland 17. Grote verliezer was Rusland met -20. Als er zoiets als een Phelpsland bestond, was die natie op de zesde plaats van de wereldranglijst geëindigd, nog voor Australië, Zuid-Korea en Japan. De Amerikaanse zwemmer Michael Phelps was met acht gouden medailles de grote individuele uitblinker van de Olympische Spelen. Ook zonder hem was zijn geboorteland op de tweede plaats geëindigd. Maar dan was de achterstand op koploper China een stuk groter geweest.

Danielle Pinedo

    • Danielle Pinedo