Politieke rel Rome na overval

De roofoverval op een Nederlands echtpaar in de nacht van vrijdag op zaterdag heeft in Italië tot een politieke rel geleid. De man en de vrouw uit Waalre (Noord-Brabant) werden overvallen door twee Roemeense herders en met stokken afgetuigd en beroofd van 1500 euro. De 52-jarige vrouw werd ook verkracht.

Burgemeester Gianni Alemanno van Rome omschreef het gedrag van de Nederlanders in de Italiaanse pers als „illegaal”, omdat vrij kamperen niet is toegestaan. Volgens de voorman van de postfascistische Alleanza Nazionale was het een „zware onzorgvuldigheid” om de tent neer te zetten „op een door God en de mensen verlaten plek en ook nog eens toestemming te vragen aan een troep herders. ’’

De Nederlanders kampeerden bij een verlaten huis in het open veld aan de rand van Rome en werden ’s nachts overvallen door dezelfde herders die hun eerst de plek hadden aangewezen.

De uitspraken van burgemeester Alemanno leidden gisteren tot felle reacties van linkse politici die zijn excuses eisten. Een woordvoerder van de Democratische Partij (PD) zei over de uitspraken van Alemanno. „Dit is dezelfde absurde mentaliteit als die van hen die verkrachte vrouwen verwijten dat ze de daad op een of andere manier hebben uitgelokt.”

Alemanno won in april onverwachts de burgemeesterverkiezingen. Centraal in zijn campagne stond de veiligheid in Rome. Links verwijt hem nu dat hij die, ondanks inzet van soldaten in de stad, niet weet te garanderen.

De Nederlanders verblijven nog altijd in het ziekenhuis. De daders zijn gepakt en hebben bekend.