Massa wint F1-race, Raikkonen valt uit

De eerste Grote Prijs van Europa in de straten van Valencia verliep gisterenwisselend voor Ferrari. Op het stratencircuit van de Spaanse stad won de Braziliaan Felipe Massa de race, maar de andere coureur in dienst van de Italiaanse renstal, Kimi Raikkonen, reed na zijn tweede pitstop een benzinepompbediende van zijn team ondersteboven doordat hij te vroeg wegreed. De benzineslang zat toen nog aan de auto vast. Enkele ronden later viel Raikkonen uit met een opgeblazen motor.

Door niet te finishen raakte de Fin in de strijd om de wereldtitel verder achterop bij zijn Britse rivaal bij McLaren-Mercedes, Lewis Hamilton. Na twaalf races dit seizoen, en nog zes te gaan, gaat Hamilton aan de leiding met 70 punten, Massa is de nieuwe nummer 2, met 64 punten, gevolgd door titelhouder Raikkonen (57), die twee punten meer bij elkaar heeft gereden dan de Pool Robert Kubica (BMW). In de strijd om de constructeurstitel liep McLaren iets in op leider Ferrari: 113-121.

De drie coureurs op het podium, Massa, Hamilton en Kubica, waren in diezelfde volgorde op de startgrid vertrokken voor wat een saaie race zou worden. De aardigheid zat hem vooral in het nieuwe circuit. De tweede race van dit jaar in Spanje, na die van de GP van Spanje in het voorjaar bij Barcelona, werd in de straten van het havengebied van Valencia gehouden. Er ligt buiten Valencia een regulier racecircuit, waar F1-teams in de winter testen, maar F1-baas Bernie Ecclestone kreeg het voor elkaar dat een van de mooiste steden van Europa het racecircus binnen zijn stadsgrenzen wilde verwelkomen.

Valencia is nu met Melbourne, Monaco en Singapore een van de vier steden waar op straat wordt geracet. In Singapore gebeurt dat later in het jaar voor het eerst in de geschiedenis van de Formule 1 bij kunstlicht, zoals de motoren van de MotoGP eerder dit jaar in Qatar hun vuurdoop bij kunstlicht kregen.

In zijn honderdste Grand Prix reed Massa in 57 ronden zonder grote problemen naar de zege. Voor de negende keer in zijn Formule 1-carrière ging hij als eerste over de finish. Zijn primeur dateert van de Grote Prijs van Turkije, in 2006.

Minpuntje voor de Braziliaan: na zijn tweede pitstop raakte hij bijna de wagen van de Duitser Adrian Sutil (Force India) – een actie die hem op een boete van 10.000 dollar kwam te staan.

Van de twintig coureurs haalden er slechts drie de finish niet. Tot teleurstelling van het Spaanse publiek was hun landgenoot Fernando Alonso (Renault) na het verliezen van zijn achtervleugel in de eerste ronde al de eerste uitvaller, voor Sutil (crash) en Raikkonen.

De Formule 1 stond in het raceweekeinde verschillende keren stil bij de vliegramp van vorige week woensdag in Madrid, die aan 154 mensen het leven kostte. Zo hadden de coureurs een specialesticker op hun helm ter nagedachtenis aan de slachtoffers.