Land met meeste gouden medailles

Land met meeste gouden medailles China was gouddelver van de Olympische Spelen. Liefst 51 keer stond een Chinese atleet op de hoogste tree. Schoonspringen, turnen, worstelen, schieten, roeien... het zijn slechts een paar van de vele sporten waarin het gastland uitblonk. Er was slechts één smet op het sportieve optreden van de Chinezen: bij de 110 meter horden. Vier jaar leefden de Aziaten toe naar de eerste race van Liu Xiang, de man die in 2004 in Athene goud won. Na een valse start van de Nederlander Marcel van der Westen trok de volksheld zijn startnummer af en maakte rechtsomkeert – geblesseerd, zo bleek later. Niet al Xiangs landgenoten konden hem zijn onbeleefde gebaar vergeven. Foto Reuters Lin Dan of China celebrates with his national flag after winning the gold medal for the men's badminton singles final match against Lee Chong Wei of Malaysia during the Beijing 2008 Olympic Games August 17, 2008. REUTERS/Beawiharta (CHINA)
Land met meeste gouden medailles China was gouddelver van de Olympische Spelen. Liefst 51 keer stond een Chinese atleet op de hoogste tree. Schoonspringen, turnen, worstelen, schieten, roeien... het zijn slechts een paar van de vele sporten waarin het gastland uitblonk. Er was slechts één smet op het sportieve optreden van de Chinezen: bij de 110 meter horden. Vier jaar leefden de Aziaten toe naar de eerste race van Liu Xiang, de man die in 2004 in Athene goud won. Na een valse start van de Nederlander Marcel van der Westen trok de volksheld zijn startnummer af en maakte rechtsomkeert – geblesseerd, zo bleek later. Niet al Xiangs landgenoten konden hem zijn onbeleefde gebaar vergeven. Foto Reuters Lin Dan of China celebrates with his national flag after winning the gold medal for the men's badminton singles final match against Lee Chong Wei of Malaysia during the Beijing 2008 Olympic Games August 17, 2008. REUTERS/Beawiharta (CHINA) REUTERS