Karzai ontslaat officieren

De Afghaanse president Hamid Karzai heeft twee hoge officieren ontslagen wegens „het verwaarlozen van hun taken en het verbergen van de feiten” omtrent een Amerikaans bombardement in de westelijke provincie Herat afgelopen vrijdag, waarbij tientallen burgerslachtoffers zouden zijn gevallen. Ook kondigde hij „noodzakelijke maatregelen” aan om het aantal burgerslachtoffers bij operaties door buitenlandse militairen te beperken. Hij gaf geen details.

Amerikaanse militairen zeiden aanvankelijk dat zij dertig Talibaan-strijders hadden gedood bij een bombardement in het onrustige district Shindand, maar volgens het Afghaanse ministerie van Binnenlandse Zaken waren er 76 burgers gedood. Later verklaarde Karzais kantoor dat bij „de onverantwoorde en onnauwkeurige militaire operatie in het dorp Azizabad [..] meer dan 89 van onze onschuldige landgenoten, onder wie vrouwen en kinderen, tot martelaar zijn gemaakt”.

Amerikaanse militairen begeleidden vrijdag Afghaanse grondtroepen bij de operatie in Shindand. Karzai heeft gisteren generaal Jalandar Shah Behnam, commandant van het Afghaanse leger in West-Afghanistan, en majoor Abdul Jabar, commandant van de betrokken eenheid, per direct ontslagen en in Kabul ontboden voor verhoor.

Karzai heeft geregeld felle kritiek op westerse militairen wegens de burgerslachtoffers die zij maken. De Afghaanse Mensenrechtencommissie heeft in een voorlopig onderzoek vastgesteld dat zeker 78 personen zijn gedood, onder wie vrouwen en kinderen, en dat vijftien huizen zijn vernietigd. Lokale bewoners meldden dat de militairen hebben gehandeld na een tip van een vijandige stam dat er Talibaan in het gebied waren. Het Amerikaanse leger zegt het incident te onderzoeken. (AP, Reuters, BBC)