Kamperen is afzien, maar dit is overleven

Wie bij Akkermans gaat kamperen op een vlot is overgeleverd aan de elementen.

En laat het nou net vandaag loeihard waaien. En regenen.

Het vlot waar overnacht wordt. Enkel bereikbaar met een kano. Foto Viola Lindner
Het vlot waar overnacht wordt. Enkel bereikbaar met een kano. Foto Viola Lindner Lindner, Viola

Kamperen is afzien. Maar bij kamperen op een vlot praat je toch eerder van overleven. Een vlot namelijk, ligt in het water en is enkel bereikbaar met een kano. En dat betekent niet alleen dat je heel zuinig moet pakken, maar ook dat je nog meer dan bij ‘gewoon’ kamperen bent overgeleverd aan de elementen. En nou net vandaag is het ruim windkracht 8 – gevoelswindkracht 20.

Het is woensdag 14 augustus. De jachthaven is makkelijk gevonden, en ligt er mooi bij in De Heen, afslag Heensche Molen. We bevinden ons op het kruispunt van Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Brabant in een prachtig stukje Nederland met veel landbouw, (de uien zijn net gerooid en de scherpe stank blijft ondanks de wind hardnekkig hangen) dijkjes, rivieren, jachthavens en bijbehorend plezierbotenverkeer.

Rechts in de Steenbergse Vliet liggen de stoere zeilboten, mini-jachten en ‘strijkijzers’ van de happy few, voor ons ligt onze Canadese kano. En die is gelukkig groter dan ik dacht, want ondanks streng bagagebeleid, hebben we voor vier personen twee flinke tassen. Daarbij komen nog de door accommodatie Akkermans Leisure & Golf geleverde stoeltjes, verplichte zwemvesten, kist met benodigdheden, slaapmatjes, wc-emmer en afvaljerrycan. Wc-emmer, ja. Want er is fantastisch schoon en goedverzorgd sanitair, maar wel een kilometer terug. Vanaf de wal.

Windkracht 10 inmiddels. Kano-ervaring nihil, spierkracht van twee volwassenen en twee kleuters zonder zwemdiploma. „Houd rechts”, is het advies, „vermijd het riet (daar kom je nooit meer uit) en bel in geval van nood dit 06-nummer.” En met als toevoeging: „Normaal gesproken is het tien minuutjes varen, maar met dit weer...”

M’n horloge is niet waterdicht, ik heb alleen de broek bij me die ik aan heb en ik hou ook niet van zwemmen. Maar de kleuters joelen en peddelen met hun roze kinderpeddels keihard in het woeste water. Metershoge golven beuken tegen de kanoromp. En o ja, het regent ook nog, alle bagage wordt kletsnat.

Toch, dankzij stevig bijsturend peddelen zijn de vijf vlotten, gesitueerd aan de brede Vliet reeds zichtbaar en zelfs een realistisch haalbaar doel.

Het was te danken aan de wind, die precies een klein beetje van rechtsachter woei, beseffen we later, als we na het uitpakken en installeren op het vlot uit overmoed en verveling besluiten om een terugtocht te wagen. We zijn nog wat boodschappen vergeten en die wc-emmer is ook niet alles. Maar nu is de wind nog een beetje aangetrokken (kracht 11) en komt met één fatale dreun van linksvóór. We worden het water overgeblazen en stranden muurvast tussen de rietstengels.

„Niet met je handen in het riet”, schreeuwt man. „Wat moet ik doen?” schreeuw ik en de kinderen juichen. We ploeteren kansloos, onverholen verveeld aangestaard door onze linker vlotburen, twee middelbare mannen met blote buiken en hengels. Tot er een klein motorbootje passeert (bakboord) met twee jonge jongens; helden-to-be. Zonder er een woord aan vuil te maken, sleuren zij ons met een touwtje naar de oever en redden ons leven.

Na een doorwaakte nacht dankzij hartverscheurend gekraak van ons vlot dat wild heen en weer wordt geschud, geklots van over de rand slaande golven, aan alle kanten krassende rietstengels en de te strak aangemeerde bonkende kano er bovenuit tegen een achtergrond van monotoon ruisend riet en een loeiende storm (kracht 12), is daar ineens een prachtig zonnige windstille ochtend.

Wat is het hier mooi! Schaapjes grazen op de dijk tegenover ons, een futenechtpaar met drie kinderen dobbert in het rimpelloze meer en dan die de geur van butagas en heerlijke versgezette oploskoffie in plastic bekers: kamperen is geweldig!

Rectificatie / Gerectificeerd

correcties en aanvullingen

Kampeervlotten

In het artikel Kamperen is afzien, maar dit is overleven (maandag 25 augustus, pagina 30) over de kampeervlotten van Akkermans Leisure&golf zijn verkeerde tarieven vermeld. Een vlotarrangement (prijs voor twee personen) kost in het hoogseizoen voor twee nachten 152 euro (en niet per nacht, zoals in het stuk stond) en voor drie nachten 205 euro. Nu, in het tussenseizoen (tot 26 september) is dat 142 euro voor twee nachten en 194 euro voor drie nachten.

    • Viola Lindner