Internet Weblog van de dag

Criminele gegevens. Internetjournalist Marie-José Klaver schrijft in haar weblog over een nieuwe datablunder van de Britse overheid.

„In Groot-Brittannië is een usb-stick met de gegevens van 84.000 gevangenen en 10.000 actieve criminelen zoekgeraakt. Het is de zoveelste datablunder van de Britse overheid. De geheugenstick, die niet beveiligd is, was in handen van het bedrijf PA Consulting dat werkt voor het ministerie van Binnenlandse Zaken. De eerste vier maanden van dit jaar heeft de Britse overheid de gegevens van ongeveer 4 miljoen mensen laten uitlekken, heeft de BBC becijferd. Vorig jaar raakte de overheid de persoonsgegevens van 25 miljoen ontvangers van kinderbijslag kwijt. De staatsomroep raakte zelf overigens onlangs ook persoonlijke gegevens kwijt van kinderen die auditie wilden doen voor een tv-programma. Op de stick die PA Consulting is kwijtgeraakt, staan de namen, adressen en geboortedata van onder meer 30.000 criminelen die ten minste zes keer veroordeeld zijn. Ook de data wanneer nog vastzittende misdadigers vrij komen staan op de usb-stick. Deze informatie is afkomstig van de Police National Computer. Waar de usb-stick zich nu bevindt is onbekend. De Britse privacywaakhond Information Commissioner’s Office heeft aangekondigd een onderzoek in te stellen.”

Lees meer over digitale zaken op nrc.nl/klaver