Hein Verbruggen neemt afscheid als IOC-lid

Nu de Spelen voorbij zijn, houdt Hein Verbruggen (67) op met zijn werk als lid van het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Verbruggen, die in 2005 afscheid nam als voorzitter van de internationale wielerunie UCI, was voorzitter van de coördinatiecommissie van ‘Peking 2008’. De Nederlander wil een rustiger leven gaan leiden, zo verklaarde een IOC-woordvoerder gisteren op de slotdag van de Spelen. Verbruggen blijft wel erelid van het IOC. Het comité telt nu nog drie Nederlandse leden: prins Willem-Alexander, Anton Geesink en Els van Breda Vriesman.

IOC-voorzitter Jacques Rogge sprak gisteren tijdens de sluitingsceremonie in het Vogelnest in Peking van „buitengewone” Spelen. De beslissing in 2001 om de Spelen aan Peking toe te kennen, is volgens Rogge „zonder twijfel” juist geweest. „Dit is het einde van zestien glorieuze dagen die altijd in onze herinnering zullen blijven. De wereld heeft door de Spelen meer geleerd van China en China heeft meer geleerd van de wereld. Ik geloof dat dit positieve effecten op de lange termijn zal hebben.”

Volgens de Belgische IOC-voorzitter hebben de Spelen China behalve goede sportfaciliteiten ook een verbeterde stedelijke infrastructuur en een groter milieubewustzijn opgeleverd. „Sommige veranderingen in China zijn vandaag al duidelijk. Andere worden met de tijd zichtbaar.”

Rogge erkende dat tijdens de Spelen de toegang tot internet voor de media niet perfect geregeld was. Verder was hij verbaasd dat de Chinese autoriteiten geen vergunningen hadden afgegeven voor burgerprotesten. „We vonden het ongewoon dat geen enkele aanvraag is gehonoreerd”, zei Rogge. Hij had het lokale olympisch comité om uitleg gevraagd, maar kreeg te horen dat de Chinese wet werd toegepast. „Het IOC is geen soevereine organisatie. We moeten de Chinese wet respecteren.”

In zijn toespraak loofde Rogge de prestaties van de sporters. „Er zijn nieuwe sterren geboren en oude sterren hebben ons opnieuw verbaasd. Jullie hebben je als ware rolmodellen gepresenteerd.” De Jamaicaanse sprinter Usain Bolt (driemaal goud) en de Amerikaanse zwemmer Michael Phelps (achtmaal goud) noemde Rogge de iconen van deze Spelen.

De IOC-voorzitter overhandigde tijdens de sluitingsceremonie de olympische vlag aan burgemeester Boris Johnson van Londen, waar in 2012 de Spelen worden gehouden. Rogge verklaarde daarbij dat de organisatoren in Peking de lat hoog hadden gelegd. „Maar ik geloof en hoop dat Londen de lat nog hoger kan leggen.” (AP, ANP)