Financiering van 4,5 miljard euro voor spoorplannen is rond

DEN HAAG. Minister Camiel Eurlings (Verkeer, CDA) heeft de financiering van de benodigde 4,5 miljard euro aan extra investeringen in het spoor rond. Haagse bronnen bevestigden zaterdag een bericht daarover in De Telegraaf . Officieel wordt het nieuws bekendgemaakt op Prinsjesdag. Eurlings presenteerde in november vorig jaar een actieplan voor het spoor voor de periode tot 2020, die een jaarlijkse groei van het aantal reizigers met 5 procent mogelijk moet maken. Dat plan voorziet in extra capaciteit, vooral in de Randstad en op de verbindingen naar Arnhem en Noord-Brabant. Het kabinet gaf zijn zegen aan het actieplan, maar de financiële dekking bleef lang een vraagteken. Het Nederlandse spoor is een van de drukst bereden netwerken ter wereld. Verdubbeling van het spoor is op een aantal trajecten nodig, vooral in de Randstad. Op andere plaatsen moeten inhaalsporen worden aangelegd.