Film van de dag

Tom Hanks (l) slachtoffer van bureaucratie bij het Amerikaanse vreemdelingenbeleid in The Terminal
Tom Hanks (l) slachtoffer van bureaucratie bij het Amerikaanse vreemdelingenbeleid in The Terminal

The Terminal. Op een dag komt Viktor Navorski, burger van Krakozië, op het New Yorkse vliegveld JFK aan en ontdekt dat het land waaruit hij vertrok niet meer bestaat. Hij bevindt zich nu in een kier tussen twee gesloten systemen, legt de veiligheidsbeambte uit. Hij mag niet door, maar hij mag ook niet terug. In het gedwongen verblijf van Navorski (Tom Hanks) op de luchthaven, legt Steven Spielberg voor zijn doen scherpe kritiek op het vreemdelingenbeleid van Amerika. Spielberg en scenarioschrijvers Andrew Niccol en Sacha Gervasi lijken zich, net als eerder de superieure Franse film Tombés du ciel (Philippe Lioret, 1993), te hebben laten inspireren door de geschiedenis van Mehran Karimi Nasseri alias Sir Alfred Mehran, een Iraniër die al ruim vijftien jaar op het Franse vliegveld Roissy-Charles de Gaulle woont. (Steven Spielberg, 2004, VS), BBC 2, 23.00-1.05u.

André Waardenburg

    • André Waardenburg