exposities buitenland

Spanje, Barcelona J.G. Ballard. Autòpsia del nou mil-lenni. T/m 2 nov. Magnum. 10 seqüències. El cinema en l’imaginari de la fotografia. T/m 7 sept. CCCB Montalegre, 5, Barcelona, di-zo 11-20u, do 11-22u (do 20-22u gratis) In het centrum voor hedendaagse kunst CCCB zijn twee exposities zeer de moeite waard. De eerste gaat over leven en werk van de Britse science-fictionschrijver James. G. Ballard (Sjanghai, 1930) die een toekomst schetste van lege zwembaden, verlaten motels, perversiteiten en onverwachte catastrofes. De expositie, voorzien van veel audiovisuele beelden, gaat van foto’s van zijn jongensjaren in een Japans interneringskamp, via zijn fascinatie met het surrealisme tot zijn latere geschriften. De tweede expositie bestaat uit werk van tien Magnum-fotografen. De beelden zijn overweldigend mooi en soms schokkend. L’Avventura. Michelangelo Antonioni, 1960. © Société cinématographique Lyre Société cinématographique Lyre

VS, Chelsea, Manhattan

T/m 13 sept. 521-531 West 25 Street, 001-646-230-0020

Geïntrigeerd door de architectonische vooruitgang van China? Fotograaf Steven Wilkes bezocht de, in zijn woorden, plekken waar het oude en nieuwe China botsen. De weerslag hiervan is te zien in The construction of the Olympic Stadium and other Chinese public works.

Spanje, Barcelona

J.G. Ballard. Autòpsia del nou mil-lenni. T/m 2 nov. Magnum. 10 seqüències. El cinema en l’imaginari de la fotografia. T/m 7 sept. CCCB Montalegre, 5, Barcelona, di-zo 11-20u, do 11-22u (do 20-22u gratis)

In het centrum voor hedendaagse kunst CCCB zijn twee exposities zeer de moeite waard. De eerste gaat over leven en werk van de Britse science-fictionschrijver James. G. Ballard (Sjanghai, 1930) die een toekomst schetste van lege zwembaden, verlaten motels, perversiteiten en onverwachte catastrofes. De expositie, voorzien van veel audiovisuele beelden, gaat van foto’s van zijn jongensjaren in een Japans interneringskamp, via zijn fascinatie met het surrealisme tot zijn latere geschriften. De tweede expositie bestaat uit werk van tien Magnum-fotografen. De beelden zijn overweldigend mooi en soms schokkend.

Groot-Brittannië, Londen

T/m 5 okt, Love, Sunley Room, National Gallery, Londen, 004420 7747 2885

Dit jaar gaat de rondreizende expositie van de National Gallery over ‘liefde’. We zien hoe kunstenaars sinds de vijftiende eeuw dit mysterieuze, complexe en intense fenomeen hebben proberen vast te pinnen. Raphael, Cranach, Vermeer, Marc Chagall en Tracey Emin probeerden dit met hemelse, sterfelijke, zedige en onzedige varianten.

Frankrijk, Boissy-le-Châtel

T/m 5 okt in le Moulin 77 Boissy-le-Châtel, vr t/m zo 12-19u, 0033-164203950, www.galleriacontinua.com

De Italiaanse kunstgalerij Continua houdt van bijzondere tentoonstellingruimtes. Eerst opende zij een galerie in een oude bioscoop in Toscane, vervolgens in een oude wapenfabriek in Peking en dit jaar ook nog een in een dertiende-eeuwse papiermolen in Boissy-le-Châtel op een uur afstand van Parijs. Daar zijn tot en met 5 oktober drie tentoonstellingen te zien: Résilience, een selectie van gigantische werken van ondermeer Chen Zhen en Moataz Nasr; een retrospectief rondom het oneindige en het labyrint van de Italiaanse ‘arte povera’ kunstenaar Michelangelo Pistoletto en tenslotte de creaties, tenten en installaties van het Argentijns-Franse paar Jorge en Lucy Orta, naar aanleiding van een recente expeditie in Antartica.