Drie moslimleiders opgepakt in Kashmir

De Indiase politie heeft vandaag de drie belangrijkste moslimactivisten in Indiaas Kashmir gearresteerd, in een poging om de orde te herstellen na weken van protesten. In Srinagar, de zomerhoofdstad van het door India bestuurde deel van Kashmir, is gisteren een uitgaansverbod uitgevaardigd om een voor vandaag geplande massale demonstratie te voorkomen.

De politie heeft gisteravond het vuur geopend op een groep demonstranten die het uitgaansverbod negeerden en een politiekamp hadden omsingeld. Daarbij is een demonstrant omgekomen. Volgens ooggetuigen was het slachtoffer een onschuldige man. In Baramullah, 35 kilometer van Srinagar, vielen 27 gewonden bij botsingen tussen duizenden demonstranten en de politie. Sinds juni, toen de onrust in Kashmir ontstond, zijn zeker 34 doden gevallen, vooral bij geweld van de politie tegen demonstranten.

De demonstraties van de moslimmeerderheid in Kashmir begonnen toen het deelstaatbestuur een stuk grond bij een hindoeheiligdom beschikbaar stelde om onderkomens voor pelgrims te bouwen. Moslims zagen dat als een provocatie en protesteerden, waarop het besluit werd teruggedraaid. Dat leidde weer tot protestmarsen van hindoes. Vrijdag waren honderdduizenden moslims op de been, die een einde van het Indiase bestuur eisten. Het was het grootste protest in Kashmir in ruim tien jaar. Vandaag wilden de organisatoren een nog grotere demonstratie houden.

De moslimleiders Syed Ali Shah Geelani en leider van de belangrijkste separatistische organisatie APHC Mirwaiz Omer Farooq zijn afgelopen nacht opgepakt „als voorzorgsmaatregel om de orde te handhaven”, aldus een politiewoordvoerder. Vóór zijn arrestatie had Farooq gewaarschuwd dat dergelijke maatregelen de demonstranten juist vastberadener zouden maken. Later op de dag werd ook Mohammed Yasin Malik, leider van het Jammu Kashmir Liberation Front, gearresteerd.

Ook vandaag negeerden demonstranten het uitgaansverbod. Er vielen twee doden bij confrontaties met de politie in de Kashmir-vallei.

India en Pakistan maken sinds de deling van Brits India in 1947 beide aanspraak op geheel Kashmir. (AP, Reuters, AFP)