Drie keer goud ‘bliksemschicht’

Drie keer goud ‘bliksemschicht’ Zijn bijnaam is Lightning bolt. Want dat hij snel is, heeft Usain Bolt (22) in Peking wel bewezen. De Jamaicaanse sprintkoning brak in het Vogelnest wereldrecords op de 100 meter (9,69) en de 200 meter (19,30). En op de 4x100 meter verbeterde hij met zijn landgenoten Nesta Carter, Asafa Powel en Michael Frater vrijdag de Amerikaanse toptijd uit 1993 met 0,3 seconden. Zijn uitbundige zegegebaren na de overwinning op de 100 meter vielen slecht bij Jacques Rogge. „Ik heb er geen problemen mee dat hij na de finish zijn schoenen triomfantelijk laat zien”, aldus de IOC-voorzitter. „Maar hij zou ook zijn tegenstanders even moeten bedanken met een tikje op de rug.” Michael Johnson, de voormalig atleet uit Amerika die zijn twaalf jaar oude wereldrecord op de 200 meter zag sneuvelen, was het niet met Rogge eens. „Bolt genoot gewoon van het moment. Dit heeft niets met gebrek aan respect te maken.” Foto AFP Jamaica's Usain Bolt, wrapped in his national flag, holds his shoes as he celebrates winning the men's 200m final at the National stadium as part of the 2008 Beijing Olympic Games on August 20, 2008. Bolt broke the men's 200 metres world record timing 19.30 seconds as he clinched the Olympic Games gold to add to his 100m crown. He won ahead of Churandy Martina of the Dutch Antilles and Shawn Crawford of the US. AFP PHOTO / CHRISTOPHE SIMON
Drie keer goud ‘bliksemschicht’ Zijn bijnaam is Lightning bolt. Want dat hij snel is, heeft Usain Bolt (22) in Peking wel bewezen. De Jamaicaanse sprintkoning brak in het Vogelnest wereldrecords op de 100 meter (9,69) en de 200 meter (19,30). En op de 4x100 meter verbeterde hij met zijn landgenoten Nesta Carter, Asafa Powel en Michael Frater vrijdag de Amerikaanse toptijd uit 1993 met 0,3 seconden. Zijn uitbundige zegegebaren na de overwinning op de 100 meter vielen slecht bij Jacques Rogge. „Ik heb er geen problemen mee dat hij na de finish zijn schoenen triomfantelijk laat zien”, aldus de IOC-voorzitter. „Maar hij zou ook zijn tegenstanders even moeten bedanken met een tikje op de rug.” Michael Johnson, de voormalig atleet uit Amerika die zijn twaalf jaar oude wereldrecord op de 200 meter zag sneuvelen, was het niet met Rogge eens. „Bolt genoot gewoon van het moment. Dit heeft niets met gebrek aan respect te maken.” Foto AFP Jamaica's Usain Bolt, wrapped in his national flag, holds his shoes as he celebrates winning the men's 200m final at the National stadium as part of the 2008 Beijing Olympic Games on August 20, 2008. Bolt broke the men's 200 metres world record timing 19.30 seconds as he clinched the Olympic Games gold to add to his 100m crown. He won ahead of Churandy Martina of the Dutch Antilles and Shawn Crawford of the US. AFP PHOTO / CHRISTOPHE SIMON AFP