Doema: Zuid-Ossetië en Abchazië onafhankelijk

Het eerste van drie Amerikaanse marineschepen, de torpedojager USS Mc Faul, kwam gisteren aan in Batumi aan de Zwarte Zee. De schepen brengen Georgië hulpgoederen, aldus de VS. Foto AP Georgians suntan on a beach as the guided-missile destroyer USS McFaul is seen anchored in the harbor of Batumi, western Georgia, Sunday, Aug. 24, 2008. The USS McFaul is the first of three U.S. Navy ships that will carry supplies such as blankets, hygiene kits and baby food to Georgia via the Turkish Straits to help the country following its war with Russia over the breakaway republic of South Ossetia. (AP Photo/Bela Szandelszky) Associated Press

Het Russische parlement, Doema en Hogerhuis, heeft vanmorgen president Medvedev opgeroepen de afvallige Georgische provincies Zuid-Ossetië en Abchazië te erkennen als onafhankelijke staten.

De resolutie waarin de oproep is vervat, is niet bindend voor Medvedev. Maar waarnemers zien in de oproep een verder oplopen van de politieke spanning tussen enerzijds Rusland en anderzijds de Verenigde Staten en de Europese Unie rond beide regio’s.

Georgië en Rusland voerden ruim twee weken geleden kortstondig oorlog, nadat het Georgische leger Zuid-Ossetië was binnengevallen in een poging het Georgische gezag over de regio te herstellen. Russische troepen verijdelden dat. Over naleving van het na enkele dagen bereikte bestand wordt sindsdien geruzied.

Frankrijk, momenteel voorzitter van de Europese Unie, heeft de regeringsleiders van de EU-landen voor 1 september bijeengeroepen voor overleg over het conflict in de Kaukasus en de gevolgen daarvan voor hun relatie met Rusland. „We spreken niet over sancties”, zei de Franse minister van Buitenlandse Zaken, Bernard Kouchner, gisteren voor de Franse radio.

Tot dusver vond het streven van beide provincies naar onafhankelijkheid internationaal geen weerklank, ook niet in Moskou. Maar de recente gebeurtenissen hebben daar volgens het Russische parlement verandering in gebracht. „Het is duidelijk dat we na de Georgische agressie jegens Zuid-Ossetië niet kunnen terugkeren naar de oude situatie. De bevolking van Zuid-Ossetië en Abchazië heeft recht op onafhankelijkheid”, aldus voorzitter Sergei Mironov van het Russische hogerhuis.

Russische erkenning van Abchazië en Zuid-Ossetië zal „desastreuze gevolgen” hebben, waarschuwt de Georgische president Michail Saakasjvili vandaag in het Franse dagblad Libération, en neerkomen op een „poging de grenzen van Europa met geweld te veranderen”.

De westerse landen drongen dit weekeinde in het bijzonder aan op terugtrekking van de Russische troepen uit de havenstad Poti. Maar volgens Moskou is hun aanwezigheid aldaar niet in strijd met het bestandsakkoord.

De Oekraïense president, Joesjtsjenko, drong gisteren aan op een snel NAVO-lidmaatschap voor zijn land. (AP, AFP, Reuters)

Georgië pagina 4