‘Die carbonstok deed er niet meer toe’

Liesbeth de With is gisteren Nederlands kampioene polsstokverspringen geworden.

Polsstokverspringster Liesbeth de With (20) werd vorige maand nog Hollands kampioen, gisteren behaalde ze in Bergum haar tweede grote titel. Haar vriend Jaco de Groot werd derde bij de mannen. De NK stond in de belangstelling omdat er gesprongen zou gaan worden met de nieuwe carbonstokken.

Heb jij als kampioene ook gesprongen met de carbonstok?

„Nee de carbonstok wordt niet gebruikt door vrouwen. De stok is eigenlijk alleen voor de senioren, de mannen. Het is een stuggere stok waardoor die minder snel buigt dan de aluminiumstok. Daardoor zou je verder kunnen springen. Alleen mannen zijn zo sterk dat ze die stok kunnen buigen, wij hebben daar geen last van.”

Kunnen mannen met die nieuwe stok echt verder springen?

„Die carbonstok deed er niet meer toe. De weken voorafgaand aan het kampioenschap werd er over de stok gediscussieerd. Maar ruim voor de wedstrijd werd al duidelijk dat de zogenaamde superstok helemaal niet zo super is als van tevoren werd gedacht.”

Heeft jouw vriend Jaco de Groot wel met een carbonstok gesprongen?

„Nee. Hij heeft wel met die stok getraind, maar uiteindelijk heeft hij er voor gekozen om met een gewone stok te springen.”

Heb je een prijs gehad voor je overwinning?

„Ik heb een speldje gekregen, het zogenaamde Gouden Polsstokje. Daar ben ik blij mee, hoor.

Staan er nog meer wedstrijden op het programma?

„Het seizoen is nu afgelopen. Het enige wat nog op de agenda staat zijn de clubkampioenschappen.”

Bekijk foto’s van het kampioenschap via nrc.nl/sport

    • Shari Kiljan