Bij zelfmoordaanslag op feest in Bagdad 25 doden

Zeker 25 mensen zijn gisteren om het leven gekomen toen een zelfmoordterrorist een explosief tot ontploffing bracht op een feest in het voornamelijk sunnitische westelijke district Abu Ghraib in de Iraakse hoofdstad Bagdad.

Het feest werd gegeven door een stamleider voor zijn zoon die door de Amerikaanse autoriteiten uit gevangenschap was vrijgelaten. Het werd bijgewoond door leden van de sunnitische militie die met Amerikaanse hulp tegen Al-Qaeda-in-Irak vecht. Deze ‘zonen van Irak’, zoals ze door het Amerikaanse leger zijn gedoopt, zijn vaak doelwit van aanslagen door Al-Qaeda-in-Irak. Onder de doden was de vrijgelaten zoon van de stamleider.

Al-Qaeda zet vaak zelfmoordterroristen in tegen leden van de Sahwa, de Arabische naam van de militie. Zo werd zaterdag bij een zelfmoordaanslag in een zaal waar auto’s te koop stonden in de noordelijke oliestad Kirkuk een chef van de Sahwa gedood samen met vier andere mensen. Het slachtoffer was volgens de autoriteiten net als de dader afkomstig uit de provincie Diyala, die al een tijd toneel is van Amerikaans-Iraakse militaire operaties tegen Al-Qaeda.

Ook de Iraakse politie blijft doelwit van aanslagen, al is het geweld in Irak vergeleken bij een jaar geleden aanzienlijk afgenomen. Gisteren werden in Bagdad vier mensen gedood en raakten vijftien gewond bij een dubbele aanslag op een politiepatrouille. Een week eerder vonden vijftien mensen de dood bij een aanslag op een controlepost in de hoofdstad.

In het centrum van Bagdad werd zaterdag een lid van het politieke bureau van de Iraakse communistische partij vermoord. Het slachtoffer, Kamel Shiyah (57), was tevens een adviseur van de minister van Cultuur en literair criticus. Hij was na de val van Saddam Hussein uit Belgische ballingschap naar Irak teruggekeerd. Shiyahs auto werd klemgereden en vanuit een tweede auto onder vuur genomen. (AP, Reuters, AFP)