Beschermvrouwe Elisa

Top-3 van Nederlandse sporters in Peking:

3. Maartje Goderie, hockey. Schitterde op veld en erepodium. Vocht om geen tranen te laten zien. Brak bijna. Hield zichtbaar trillende onderlip met moeite in bedwang. Is nóg veel beter dan ze zelf voor mogelijk houdt.

2. Henk Grol, judo. Ging vol gas richting olympisch kampioenschap. Ging ten onder aan overspannen geldingsdrang en overmoed. Woedend op zichzelf. Twintig seconden later, terwijl de adrenaline nog uit zijn ogen spatte: „In Londen pak ik goud.”

1. Maarten van der Weijden, zwemmen. Niet alleen omdat hij, wegens het overwinnen van kanker, de personificatie van het begrip comeback is. Van der Weijdens race over 10 kilometer was op zichzelf adembenemend, goud voor scriptschrijvers en zonder weerga.

In Peking bleek de allersnelste mens ter wereld een Jamaicaan. Afgaande op de wedstrijden in het Vogelnest komen bijna alle allersnelste mensen ter wereld uit Jamaica. Maar de aller-allersnelste, Usain Bolt, die doet dus iets verkeerd. Zegt de voorzitter van het IOC, de Belg Jacques Rogge. Volgens Rogge gedraagt Usain Bolt zich op de baan niet zoals het hoort. Hij zou zijn tegenstanders niet met respect behandelen. Hij zou te vaak zeggen dat hij, Usain, de allerbeste is, de nummer één.

Usain Bolt flitste in een fenomenale stijl naar drie gouden medailles en drie wereldrecords. Iedereen die het zag was betoverd. De hele wereld zag het, en Bolt keek naar de hele wereld toen hij de camera’s op zich gericht zag. Terwijl het zweet in liters over zijn lichaam gutste, zei hij, nog licht hyper:

I am the best, I am the fastest.

Hij brieste nog dampend na.

Aannemelijk is dat op Jamaica, in Kingston, Montego Bay en Alligator Pond, sport anders wordt beleefd dan in Zelzate, Geel en Roeselare. Intenser. Zou kunnen. Er hoeft niet te worden gevreesd dat Usain Bolt zich al te veel zal aantrekken van de Belg Rogge.

Zou Usain in de afgelopen twee weken België nog hebben geregistreerd in de medaillespiegel, ter hoogte van ongeveer de 80ste plaats? Het was halverwege de afgelopen week nog wel leuk. Nederland stond op een gouden medaille of vier. Er was vijf keer zilver en vier keer brons. En België had drie keer niks. Nul-nul-nul. Maar pijnlijk werd het toen het eerste medaillesucces voor onze zuiderburen dreigde te worden verdiend door de tot Paardenbelg genaturaliseerde Tukker Jos Lansink. Jos werd gelukkig gedeeld 10de. Er zijn grenzen.

De redding voor België kwam op zaterdag. Tia Hellebaut, de prachtige hoogspringster die een gedoodverfde favoriete uit Kroatië versloeg. Goud voor België, en nog wel in de atletiek. Die telt, zeker bij de Olympische Spelen, driedubbel. Ellen van Langen is de laatste Nederlandse die, in 1992, op de atletiekbaan goud won. Voor de meest recente Nederlandse man die olympisch succes behaalde, moeten we 28 jaar terug. Gerard Nijboer, zilver op de marathon.

Goed nieuws ten slotte voor alle fans van Elisa Casanova, het destructiebedrijf in de aanval van het Italiaanse waterpoloteam. Casanova is, na haar verpletterende optreden in Peking, door Wilfried de Jong benoemd tot beschermvrouwe van het tv-programma Holland Sport.

Wij kunnen niet wachten, Wilfried. Via het web weet ik inmiddels dat Elisa 34 jaar geleden geboren is in Genua, dat zij ook voetbalt, een lengte heeft van 1 meter 86. Gewicht: 100 kilo (in Peking).

Elisa Casanova op de massagetafel, Wilfried.

Wilfried de Jong is op vakantie.

    • Tom Egbers