Bescheiden augustusweer

Terwijl in de landen ten zuiden van Nederland de zon steeds uitbundiger tevoorschijn komt, drijven hier nog vrij veel wolkenvelden voorbij. Deze bewolking drukt enigszins de temperatuur. Frankrijk en Zuid-Duitsland zullen maxima gaan optekenen tussen 25 en 28 graden, maar in Nederland is het bescheiden warm met temperaturen die schommelen tussen de 20 tot 23 graden.

Wel zorgt de bewolking ervoor dat de nachten hier mild verlopen. Zo koelt het vanavond en vannacht af tot een graad of 15.

Morgen bevindt zich een lagedrukgebied boven Zuid-Noorwegen waardoor er in die regio een aantal buien zullen vallen. Een daarbij behorende storing ligt zo’n 100 kilometer ten noorden van de Wadden en loopt helemaal door tot Schotland en Ierland. Een deel van de bewolking daarvan trekt over Nederland. Misschien valt er in Friesland en Groningen wat motregen uit, verder is het droog, met slechts een paar opklaringen.

Op de meeste plekken wordt het ’s middags 20 of 21 graden, in Noord-Brabant en Limburg wordt het een fractie warmer. Ondanks de relatief hoge barometerstand, van zo’n 1022 hPa, blijven er ook woensdag en donderdag nog veel wolkenvelden over ons heen glijden. Zodra de zon doorbreekt, is meteen de kracht van de augustuszon voelbaar. Waar die opklaringen zich zullen voordoen is nog niet te voorzien, maar Zuid-Limburg maakt een goede kans.