Bart Brentjens haalt finish niet

Mountainbiker Bart Brentjens (39) zet een punt achter zijn carrière. De olympische kwalificatie bleek zijn laatste kunststukje.

Bart Brentjens kan terugkijken op een mooie carrière. De mountainbiker heeft zo veel prijzen gewonnen, dat hij een icoon van zijn sport genoemd mag worden. Maar de tragiek is dat hij in Nederland mountainbiken wel bekend, maar niet groot heeft gemaakt. Brentjens (39) moest zaterdag in Peking, bij zijn afscheid van de wedstrijdsport, vaststellen dat de opvolgers ver te zoeken zijn. De enige Nederlander die op redelijk niveau presteert is Rudi van Houts die ook meedeed aan de olympische mountainbikewedstrijd.

De Olympische Spelen als podium voor zijn afscheid past bij de status van Brentjens. Hij heeft meegedaan vanaf het moment dat mountainbike een olympische sport is. Hij was in 1996 in Atlanta de eerste olympische kampioen, won acht jaar later in Athene nog een keer brons, om gisteren achteraan te eindigen. Het was ver beneden de waardigheid van Brentjens dat hij vanwege een te grote achterstand reglementair werd gedwongen de wedstrijd te verlaten. De jury klasseerde Brentjens uiteindelijk als 37ste. De Fransman Julien Absalon prolongeerde zijn titel.

De man die alle titels op zijn naam heeft staan, had een mooier afscheid verdiend. Maar een breuk in zijn linker polsgewricht – vijf weken voor de Spelen opgelopen bij een val – stond zaterdag een goede prestatie in de weg. De aard van zijn blessure verbood Brentjens eigenlijk te fietsen, maar hij vond afmelden geen optie.

Met een ingetapete pols en pijnstillers wist Brentjens dat hij op zijn laatste Spelen programmavulling zou zijn. De voormalige olympisch kampioen had nog wel met coach Leo van Zeeland afgesproken de wedstrijd uit te rijden, maar hij raakte zo ver achterop dat zelfs die wens niet gehonoreerd kon worden. Twee ronden voor het einde dwongen officials hem het parcours te verlaten.

Brentjens is zo vergroeid met zijn sport, dat het afscheid hem zwaar valt. Hij gaf in Peking onomwonden toe dat hij het wereldje van de mountainbikers gaat missen. Eigenlijk had hij in 2006 al afscheid willen nemen, maar na zijn voortreffelijke prestaties in dat jaar besloot hij zijn carrière te rekken tot ‘Peking’. Hij slaagde in die opzet, maar daar is alles mee gezegd. De olympische kwalificatie bleek zijn laatste kunststukje.

    • Henk Stouwdam