Actievoerders breken blokkade Gaza

Twee schepen met 46 activisten zijn dit weekeinde geland op de kust van de Gazastrook. Hiermee hebben de actievoerders uit zeventien landen de Israëlische blokkade van de door de fundamentalistische beweging Hamas bestuurde Gazastrook eenmalig doorbroken.

De actie gaat uit van de Amerikaanse vredesbeweging Free Gaza, die de aandacht op de blokkade wil vestigen. Onder de actievoerders bevindt zich Lauren Booth, schoonzus van de Britse oud-premier Tony Blair, nu internationaal gezant voor het Midden-Oosten. De Israëlische woordvoerster van Free Gaza, Angela Godfrey, noemt de actie „een groot succes. De mensen in Gaza weten nu dat ze niet vergeten zijn. Iedereen is heel opgetogen”. De schepen leverden ballonnen en gehoorapparaten af. Premier Haniyeh (Hamas) verwelkomde de schepen, al zegt Free Gaza dat de actie geen politiek doel dient.

Vooraf hadden Israëlische autoriteiten gedreigd de boten geen toegang te verlenen. De actie vormde volgens een reactie van de regering een „onacceptabele provocatie”. De opvarenden hielden er daarom rekening mee dat de Israëlische marine hen zou tegenhouden. Het doorlaten van de boten zou immers een precedent kunnen scheppen voor andere schepen. Maar dit weekeinde kreeg Free Gaza „signalen” dat Israël niet moeilijk zou doen, aldus woordvoerster Godfrey. De terugkeer van de activisten zou nog wel een probleem kunnen worden, verwacht de actiegroep.

De Gazastrook is zowel via land als via zee geïsoleerd van de buitenwereld. Israël hoopt dat de blokkade de Hamas-regering ten val brengt, die sinds ruim een jaar de alleenheerschappij heeft in de Gazastrook. Sindsdien wordt alleen strikt noodzakelijke hulp toegelaten. Sinds zes weken is er een staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas van kracht, waarin ook is afgesproken dat de grenzen steeds verder opengaan. Daarvan is volgens de VN-organisatie OCHA (United Nations Office for the Coordination of Humanitarian Affairs) nog niets te merken. Er worden veel minder goederen ingevoerd dan in voorgaande jaren, en inwoners kunnen de Gazastrook zelden of nooit verlaten.